Úterý, 19. března 2024

Pět tipů pro získání dotace na tepelné čerpadlo v rámci programu Nová zelená úsporám

Dotační program Nová zelená úsporám, který bude spuštěn letos na začátku léta, nabídne možnost získání státní podpory také na pořízení tepelného čerpadla či kotle.

Pět tipů pro získání dotace na tepelné čerpadlo v rámci programu Nová zelená úsporám

Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů a důležitých informací, které byste měli pro bezproblémové čerpání dotace vědět.

Dotaci získáte na plynový kotel i tepelné čerpadlo

Dotační program Nová zelená úsporám je zaměřen na snižování energetické náročnosti budov. Jeho první fáze, která bude realizována letos v létě a na podzim, je určena majitelům rodinných domů. Ti mohou na provedená opatření získat dotaci až ve výši 50 % nákladů. Dotaci bude možné čerpat i na kotel na tuhá paliva, plynový kotel a tepelné čerpadlo, majitelům se tak může výrazně zkrátit doba návratnosti investic do zateplení a modernizace vytápění. "Za předpokladu avizované výše státních dotací se pravděpodobná návratnost investice do tepelného čerpadla pohybuje mezi 3 až 5 lety jeho provozu," popisuje výhody čerpání dotací Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA, která se specializuje na technické zařízení budov a prodej i servis otopné techniky.

Musíte současně zateplit dům

O tom, jak velkou dotaci od státu dostanete, rozhoduje celková účinnost provedených úsporných opatření. Dotační program je nastaven tak, aby majitele rodinných domů motivoval k co největším úsporám. Nebude proto možné v úvodní fázi čerpat dotace pouze na tepelné čerpadlo či nový kotel, ale vždy budete muset realizovat také zateplení domu, případně výměnu oken. Čím více úsporných opatření na svém domě provedete, tím větší dotaci dostanete. Některé informace hovoří také o nutnosti instalace větracího systému s rekuperací tepla. Vše se ale vyjasní až při spuštění programu v první polovině června, kdy budou také zveřejněny všechny důležité podrobnosti.

Nepodceňte výběr tepelného čerpadla a kotle

Přestože vás při vyřizování potřebné administrativy při žádosti o dotace bude nejspíš trochu tlačit čas, výběr správného kotle a tepelného čerpadla nepodceňte. "Výkon kotle či tepelného čerpadla musí odpovídat tepelně-fyzikálním vlastnostem nemovitosti. Pokud majitel domu provede současně také zateplení, instalaci větracího sytému s rekuperací tepla a výměnu oken, bude při koupi otopného zařízení vhodná konzultace s odborníkem na vytápění nebo energetickým poradcem," sdělil Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA, která se zabývá také prodejem, instalací a servisem tepelných čerpadel. "Častou chybou je totiž pořízení zbytečně výkonného nebo naopak příliš slabého zařízení, které pak nepracuje v optimálním úsporném režimu," doplnil Vlach.

Pozor na termíny podání žádostí

Na možnost dotací v rámci programu Nová zelená úsporám čeká s jistým napětím mnoho českých domácností a celá řada zákazníků kvůli němu nákup kotle či tepelného čerpadla zatím odložila. Lze proto očekávat, že o dotace bude velký zájem a bude nutné žádost podat co nejrychleji. S uzávěrkou žádostí o dotace v první vlně programu se zatím počítá na konec srpna. Pečlivě proto sledujte zpravodajská média, která určitě budou o spuštění programu a datu uzávěrky podání žádostí informovat. Všechny informace také naleznete na internetových stránkách Ministerstva životního prostředí ČR a odborných webech.

Už jste letos dům zateplili? Nevadí

Pokud jste již letos dům zateplili, nebo na zateplení pracujete, dotaci v rámci Nové zelené úsporám můžete čerpat také. Pravidla programu umožňují čerpat dotaci také na práce provedené během letošního roku. Pokud na jaře zateplíte dům a na podzim teprve vylepšíte vytápění a instalujete tepelné čerpadlo, o dotace nepřijdete. I v případě Nové zelené úsporám však platí, že práce vám musí provést ministerstvem schválený dodavatel.

Časté dotazy k dotačnímu programu Nová zelená úsporám:

Bude možné čerpat dotaci také na kotel nebo tepelné čerpadlo? Ano, program zahrnuje také modernizaci vytápění.

Kdy budou zveřejněny podrobné informace a termíny podávání žádostí? Ministerstvo životního prostředí zatím představilo jen základní koncept programu a s dalšími informacemi si dává trochu na čas. Konkrétní údaje a data by měly být oznámeny během června.

Jakým způsobem mohu žádat o dotaci? Žádosti budou podávány elektronicky pomocí specializovaného portálu. Rozhodující bude pořadí elektronického podání žádosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů