Čtvrtek, 25. dubna 2024

Poslanci schválili pozměňovací návrh ministra Tomáše Chalupy, který MŽP umožní vydávat plakety pro nízkoemisní zóny elektronicky

Poslanci schválili pozměňovací návrh ministra Tomáše Chalupy, který MŽP umožní vydávat plakety pro nízkoemisní zóny elektronicky

Ministerstvo životního prostředí bude mít díky pozměňovacímu návrhu přístup do registru vozidel, který je podmínkou pro vydávání emisních plaket.

"Pozměňovací návrh jsme připravili především s ohledem na zvýšení komfortu při vydávání emisních plaket, abychom vyšli vstříc řidičům a urychlili samotnou distribuci", říká ministr Tomáš Chalupa.

Žádosti o vystavení emisních plaket, které umožní řidičům vjezd do nízkoemisní zóny, je možné podávat korespondenčně, resp. elektronicky. Přílohou žádosti v takovém musí být kopie technického průkazu. Pro případ nutnosti ověření pravosti údajů uvedených v kopii technického průkazu je ale třeba, aby osoba vydávající emisní plaketu měla přístup do registru silničních vozidel nebo disponovala vlastní databází, v níž by bylo možné ověřovat pravdivost údajů.

Ze zákona jsou distribucí emisních plaket pověřeny obecní úřady obcí s rozšířenou působností (ty mají přístup do registru) a Ministerstvo životního prostředí, které může na základě zákona o ochraně ovzduší pověřit distribucí emisních plaket také jinou osobu.

Pro ověření pravosti údajů uvedených v kopii technického průkazu je však třeba, aby mělo i Ministerstvo životního prostředí, které je ze zákona také zmocněno vydávat emisní plakety, přístup k uvedeným informacím v registru silničních vozidel.

Z tohoto důvodu byl připraven pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, který ministerstvu přístup do registru pro účely vydávání emisních plaket umožní.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů