Úterý, 16. dubna 2024

Polská revoluce břidličného plynu se zasekla

Polská revoluce břidličného plynu se zasekla

Naděje, kterou vkládalo Polsko do břidličného plynu se vytrácí. Z 39 letošních plánovaných vrtů byly do května vyvrtány zatím jen dva. Dvě zahraniční firmy Talisman Energy a Marathon Oil nedávno oznámily odchod z Polska, protože se chtějí soustředit na práci v USA, Kanadě a v Asii.

Skončil ministr pokladu Mikolaj Budzanowski, který z titulu správce státních firem nejvíce tlačil státní firmy PKN Orlen a PGNiG do hledání plynu z břidlic a optimisticky hovořil o roce 2014 jako začátku průmyslové těžby břidličného plynu.

A hlavní geolog a náměstek ministra životního prostředí Piotr Woźniak, který má na starosti regulaci průzkumu a budoucí těžby, na dnešek svolal rychlou tiskovou konferenci. Zřejmě chce rozptýlit obavy těžařů vycházející z odhadu poradenské firmy Ernst & Young, že stát v budoucnu zdaní jejich zisky z břidličného plynu až osmdesátiprocentní daní.

Příliš vysoké daně?

Břidličnou horečku v Polsku vyvolal v roce 2011 odhad americké Agentury pro energetiku, že země disponuje zásobami rovnajícími se zhruba třísetleté spotřebě.

Novější odhady jsou střízlivější, odhadují zásoby na zhruba padesátiletou spotřebu. Polské břidličné plyny navíc leží hlouběji než v USA, což případnou těžbu prodražuje a komplikuje.

Nicméně, i když polští politici z břidličného nadšení ubrali, připravované zákony a regulační předpisy jsou vedle dosud slabých výsledků dosavadních vrtů hlavním důvodem, proč zahraniční firmy promýšlejí, zda v Polsku i nadále zůstat. Kromě vysokého zdanění vláda plánuje podmínku, že u jakékoli těžby musí mít zahraniční firma polskou státní společnost jako partnera.

"Tomu, co se tu děje, říkají Poláci dělit medvěda předtím, než ho ulovíte," řekl agentuře Bloomberg Tom Maj, který vedl polskou pobočku kanadské těžařské firmy Talisman Energy, která ukončila v zemi svoji činnost k 10. květnu. "Zamotali jsme se do podivných diskusí kolem regulace, zdanění a účasti státu, které neberou ohled na realitu toho, v jaké fázi investičního cyklu jsme nebo jaké na sebe bereme riziko."

Vyšší riziko pro investory

Z Polska už loni odešel koncern Exxon Mobile. Na nedávném Evropském hospodářském kongresu v Katovicích hovořili polští nevládní experti o tom, že ačkoli je polská geologie jiná a plyn leží hlouběji než v USA, kde způsobil průmyslovou revoluci, tak kdyby vláda byla schopna rychle přijmout vůči investorům příznivou legislativu, nyní vládnoucí skepticismus by se mohlo podařit rozptýlit.

Stát rozdal víc než stovku koncesí na zkušební vrty, které ale neznamenají, že na stejné koncesi stejná firma bude moci v případě úspěchu začít těžit. "Dostali jsme se do situace, že nejprve více než dva roky firmy držící koncese pracují, aniž by znaly příslušné předpisy, a když už se objeví návrhy těchto regulací, tak se ukázalo, že jsou velmi nevýhodné a vytvářejí větší riziko, než se původně zdálo," řekl na kongresu Wojciech Słowiński, expert na plynárenství a partner poradenské firmy PwC Polska, citovaný listem Rzeczpospolita.

Pokud zahraniční firmy přímo neodcházejí, tak zpomalily práce, což se projevuje právě menším počtem vrtů. Přitom podle dřívějšího odhadu firmy Chevron bude potřeba nejméně 300 zkušebních vrtů, aby byl obrázek o skutečných zásobách a možnosti jejich těžby úplný. Při současném tempu to ale může trvat desítky let. A další investice soukromých zahraničních firem jsou nejisté. Zřejmě i proto Budzanowski před svým odvoláním tolik tlačil na vývoj vlastní polské technologie těžby břidličného plynu, kterou zatím ovládají jen americké a kanadské firmy.

I bez rozvoje břidličného plynu bude muset Polsko do svého plynařství investovat. Podle studie polského Kościuszkova institutu do roku 2020 vzroste spotřeba plynu v Polsku o 12,2 % a do roku 2030 o 32,5 %. Přitom je potřeba budovat infrastrukturu, která zastarává a která by zároveň měla odrážet fakt, že se změní struktura zdrojů a odběratelů. Nyní je 62 % plynovodů starších 26 let, jen 3 % mají pět a méně let. Jen výměna nejstarších úseků si do roku 2025 vyžádá investici 14 miliard zlotých (84 mld. Kč).


ODCHODY
Polsku se nedaří rozptýlit skepticismus a obavy těžařů břidličného plynu. Dvě zahraniční firmy Talisman Energy a Marathon Oil oznámily nedávno odchod z Polska, protože se chtějí soustředit na práci v USA, Kanadě a v Asii. Už loni odešel koncern Exxon Mobile.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů