Čtvrtek, 28. března 2024

ČSSD chce prosadit zákon, který by vázal ČR ke snížení emisí CO2

ČSSD chce prosadit zákon, který by vázal ČR ke snížení emisí CO2

Česká republika by měla přijmout rámcový zákon, kterým by se zavázala snižovat každoročně emise oxidu uhličitého (CO2) o pevně stanovené množství. Dnes to na tiskové konferenci prohlásil stínový ministr životního prostředí za ČSSD Vladimír Špidla, podle něhož by cílem zákona bylo snížit závislost české ekonomiky na fosilních palivech. Špidla však nepokládá za příliš pravděpodobné, že se podaří zákon schválit ještě v tomto volebním období.

Podle Špidly je Česko neúměrně závislé na fosilních palivech. "Česká republika produkuje 14 tun kysličníku uhličitého na hlavu ročně a Spolková republika Německo deset tun," řekl Špidla a připomněl, že struktura ekonomiky je v obou státech podobná. Podle něj je třeba závislost snížit kvůli zajištění větší energetické bezpečnosti i kvůli úsporám prostředků za dovoz primárních surovin.

Zvažovaný český zákon, který čerpá inspiraci v Británii a v Rakousku, podporují i ekologové z Hnutí Duha. Programový ředitel hnutí Vojtěch Kopecký dnes iniciativu ČSSD uvítal a zároveň řekl, že o zákoně jsou připraveni debatovat i politici z TOP 09, KSČM, Věcí veřejných a LIDEM.

Podle Kopeckého by zákon neměl přesně stanovovat opatření, kterými by stát k poklesu emisí došel. Určení těchto opatření by bylo na příštích vládách, které by se samy rozhodly, zda budou podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů, jaderné energetiky nebo zvýšení energetické úspornosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů