Pátek, 19. dubna 2024

Evropa se musí adaptovat na změnu klimatu

Evropa se musí adaptovat na změnu klimatu

S tím, jak se Evropa otepluje, musí vinaři v některých oblastech měnit odrůdu pěstovaného vína nebo dokonce přemístit svoji produkci do klimaticky vhodnějších regionů. Jedná se o jeden z příkladů adaptace ekonomiky a společnosti na změnu klimatu, kterou rozebírá a hodnotí ve své nové zprávě Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

Zpráva konstatuje, že ze 32 členských zemí EEA má v současné době zhruba polovina států přijaté konkrétní plány adaptací. Některé státy již adaptační opatření začaly realizovat, celkově je však postup jejich realizace teprve na počátku. Adaptační opatření lze rozdělit na tzv. šedé, kam patří inženýrské a technologické projekty (např. zajištění nového zdroje pitné vody), zelené, ekosystémové projekty, a tzv. "měkká" opatření, která mají za cíl měnit chování lidí a tím například snížit spotřebu vody v domácnostech. Za nejefektivnější je považována kombinace těchto přístupů.

Diskutovaná zpráva byla prezentována na konferenci k Evropské strategii pro adaptaci změny klimatu, jejímž cílem je podporovat a koordinovat přijímání adaptačních politik v členských zemích EU.

Plné znění aktuality v angličtině je k dispozici zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů