Sobota, 20. dubna 2024

DUHOVKY: Divočina na Šumavě v ohrožení

DUHOVKY: Divočina na Šumavě v ohrožení
  1. ŠUMAVA: Divočina na Šumavě v ohrožení
  2. DOPRAVA: Nechcete kamiony v ulicích? Napište politikům
  3. ODPADY: Olomouc celostátním šampionem v třídění odpadů
  4. LETNÍ AKCE: Škola občanské iniciativy pro začátečníky

ŠUMAVA
Divočina na Šumavě v ohrožení

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa oslavil letošní Den Země osobitým způsobem: předložil vládě zákon, který v podstatě ruší Národní park Šumava. Otevírá totiž dveře těžařům a developerům na úkor vzácné divoké přírody a turistů.

Vláda sice návrh schválila, ale ještě není nic ztraceno - pracujeme na tom, aby byla divoká příroda na Šumavě zachována. Pozměňovací návrh k Chalupově zákonu, který zajistí ochranu unikátní přírody a odstraní zásadní chyby návrhů ministra a Plzeňského kraje, jsme připravili společně s vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Polovina národního parku by měla být zachována pro přírodu a turisty a polovina pro šetrné hospodaření a obce. Některé evropské národní parky přitom mají první zóny větší než 75 %. Takové řešení teď projednají poslanci.

Zůstaňte v obraze - sledujte web a Facebook.

DOPRAVA
Výzva za rozšíření mýtného

Připojte se k elektronické výzvě krajským radním a ministru dopravy a pomozte nám prosadit reformu mýtného systému.

Je to snadné - stačí jen několik minut u počítače.

Současný systém vede k tomu, že kamiony objíždí zpoplatněné úseky po silnicích nižších tříd. Výsledkem jsou desítky obcí zatížených hustou nákladní dopravou, zničené silnice a zhoršená bezpečnost dopravy. Řešení je přitom poměrně jednoduché - rozšíření mýta i na vybrané silnice nižších tříd tak, aby byly zohledněny škody, které nákladní doprava na těchto trasách působí.

ODPADY
Olomouc celostátním šampionem v třídění odpadů

I přes slabou podporu recyklace ze strany státu dokázala města Olomouc, Pardubice, Semily a Svitavy v posledních třech letech vytřídit a recyklovat skoro dvojnásobek národního průměru. Průzkum Hnutí DUHA ukázal, že ze všech krajských i okresních měst v České republice právě Olomouc nejlépe nakládá s komunálními odpady. Primátorovi města Martinu Novotnému jsme předali za tento úspěch diplom.

Olomoučané vytřídili a poslali k recyklaci v letech 2010 až 2012 polovinu svých komunálních odpadů. Klíčem k úspěchu je především správný tah na branku - společná vůle městských politiků, úředníků a technických služeb za přispění ekologických organizací.

Ministr životního prostředí Chalupa by měl politiku svého úřadu zaměřit na to, aby i ostatní města a obce byly takto úspěšné.

LETNÍ AKCE
Škola občanské iniciativy pro začátečníky

Chcete zlepšit životní prostředí či životní podmínky znevýhodněných skupin ve vašem okolí? Děláte záslužnou práci pro celou komunitu, ale nikdo to nevidí? Potřebujete na svou činnost a její rozvoj získat peníze?

Tak právě pro vás je určena letní Škola občanské iniciativy. Od soboty 20. 7. do soboty 27. 7. jsme připravili intenzivní týdenní školení, kde se naučíte plánovat a vést veřejné občanské kampaně, pracovat s klasickými i novými médii či zapojovat dobrovolníky a dobrovolnice.

Více informací na našem webu.

Neváhejte, uzávěrka přihlášek je již 31. 5. 2013.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů