Čtvrtek, 28. března 2024

Petr Nečas ostudou na summitu EU: naším vzorem v energetice je Čína

Premiér chce prodloužit naši závislost na drahých a špinavých fosilních palivech

Petr Nečas ostudou na summitu EU: naším vzorem v energetice je Čína

Premiér Petr Nečas dnes na summitu lídrů EU k energetice obhajoval zachování naší závislosti na dovozu drahé ropy a plynu a tím i vyšší a vyšší účty domácností za energie. Hnutí DUHA navrhuje naopak přijmout zákon, který stanoví závazné tempo, jak se bude země zbavovat závislosti na drahých fosilních palivech a modernizovat tak ekonomiku.

V EU by se podle premiéra neměl podporovat rozvoj domácí čisté energie a naopak by se měl umožnit provoz klasických (fosilních) energetických zdrojů [1,2]. Rekordní českou spotřebu fosilních paliv paradoxně hájí odkazem na zvyšující se poptávkou po fosilních palivech v Číně s tím, že mimoevropské ekonomiky se rozvíjejí rychleji díky levnější energii. Přitom ČR má čtvrtou energeticky nejnáročnější ekonomiku v EU - největší a nejekonomičtější potenciál máme tedy v úsporách, nikoli ve zvyšování spotřeby energie.

Před odjezdem do Bruselu ladil Petr Nečas noty s firmami obchodujícími s ropou, uhlím a plynem. Posteskl si, že se dnes kvůli rozvoji OZE vůbec nevyplatí investovat do nových klasických zdrojů energie [2]. Přitom právě fosilní paliva jsou čím dál dražší. ČR utratila loni každý den 263 milionů za dovoz zemního plynu a dalších 315 milionů za dovoz ropy [3].

Obnovitelné zdroje nejsou jen fotovoltaické elektrárny, ale zejména moderní kotle na biomasu či solární panely na ohřev vody, které snižují spotřebu dováženého plynu nebo uhlí.

Zákon podle úspěšného britského vzoru, který navrhuje Hnutí DUHA, sníží účty za energii domácnostem i podnikům, posílí ekonomiku a srazí závislost na dovozu surovin [4].

Většina parlamentních stran - ČSSD, TOP 09, Starostové a nezávislí, LIDEM, Věci veřejné i KSČM - již oficiálně řekla, že takový zákon v principu podporuje.

Jiří Koželouh, energetický expert z Hnutí DUHA, řekl:

"Je to ostuda. Český premiér hájí v Bruselu naši závislost na dovozu drahého a špinavého plynu a ropy poukazem na levné zdroje energie v zemích, jako je Čína či Indie. Obhajuje tím naši mimořádně plýtvavou energetiku a zastaralou ekonomiku, staví nás do role zemí třetího světa".

"Česká republika naopak potřebuje impuls k rozvoji úsporné energetiky a chytré ekonomiky: do chytrých a úsporných domů, domácích zdrojů čisté energie, rychlé a pohodlné veřejné dopravy či recyklace odpadů."

"Zákon o snižování závislosti na fosilních palivech podle britského vzoru, který Hnutí DUHA navrhuje, rozhýbe chytré inovace a srazí naši závislosti drahých fosilních palivech."

Kontakty:

Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Jiří Koželouh,program Energie, telefon 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů