Úterý, 19. března 2024

O podobě zákona o Šumavě rozhodne Sněmovna asi nejdříve v září

O podobě zákona o Šumavě rozhodne Sněmovna asi nejdříve v září

O podobě zákona o šumavském parku rozhodne Sněmovna asi nejdříve v září. Poslanci chtějí do půlky srpna shromáždit náměty na jeho úpravy. Sněmovní výbor pro životní prostředí kvůli tomu dnes přerušil projednávání návrhu zákona, který předložil Plzeňský kraj. V půli června totéž udělá i po úvodním kole posuzování vládní verze.

Uvedla to místopředsedkyně výboru Kateřina Konečná (KSČM) s tím, že s tímto postupem jsou srozuměny i další sněmovní výbory, které mají návrhy před dalším schvalováním předjednat.

Vládní návrh má rozšířit rozlohu nejpřísněji chráněné první zóny parku ze 13 na 26,5 procenta, bezzásahové území se v nich má zvětšit z 16.000 na 18.000 hektarů. Ekologové a někteří vědci však požadují navýšení plochy první zóny až na polovinu území parku. Plzeňský kraj navrhl rozšířit první zóny jen na 16 procent plochy parku, za což se postavil i Senát, kde má převahu opoziční ČSSD.

Norma počítá s tím, že ve druhé zóně o rozloze zhruba dvou třetin parku bude třeba hospodařit šetrně vůči přírodě. Obyvatelé s trvalým pobytem na území národního parku by pak mohli podle změny zákona vstoupit bez povolení do první zóny parku i mimo vyznačené cesty. Norma podle místopředsedy Svazu obcí šumavského parku a starosty Horní Plané Jiřího Hůlky zajistí lidem nové pracovní možnosti a zaručí tak, aby ze Šumavy neodcházeli.

Ministerstvo životního prostředí hájí vládní návrh tím, že se na jeho podobě shodly i šumavské obce a že jeho ambicí je nastavit jasná pravidla například kvůli kácení v rámci boje s kůrovcem, která vedení parku ani ekologičtí aktivisté nebudou moci obcházet.

Ekologové a vědci ale chtějí, aby pod nejpřísnější ochranou v první zóně bylo až 52 procent území šumavského parku. Plná polovina parku by podle nich také měla být bezzásahová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů