Pátek, 19. dubna 2024

Uran bude asi možno získávat z mořské vody

Uran bude asi možno získávat z mořské vody

Američtí vědci oznámili, že vyvíjejí novou technologii pro získávání uran z mořské vody. Inovace spočívá ve využití speciální sítě z organokovového materiálu, která je schopna zachycovat částečky uranu v mořské vodě několikrát efektivněji, než stávající syntetické absorbenty.

Skupina vědců z University of North Carolina vedená Wenbinem Linem, profesorem chemie, zkonstruovala organokovovou síťku, která je mnohem efektivnější než její předchůdci. Dokáže zachytit až čtyřikrát více uranu. Dosud bylo nejefektivnější metodou získávání uranu z mořské vody použití syntetických vláken s nanesenou vrstvou látek, které vážou uran.

Podle odhadů se ve vodách světového oceánu nacházejí přibližně 4 miliardy tun uranu, což je 600krát více, než činí zásoby tohoto prvku na souši. Jeho těžba je však výrazně znesnadněno velmi malou koncentrací - na miliardu částic mořské vody připadají pouhé tři částečky uranu.

Pro vytěžení jednoho kilogramu uranu pomocí syntetických vláken - plastového absorbentu - by bylo potřeba vynaložit prostředky ve výši až 2 tisíce dolarů, tj. dvacetkrát více, než stojí sám uran. Nová metalo-organická síťka o váze 1 gramu je schopna zadržet až 200 mg uranu, což činí ekonomické vyhlídky mořské těžby příznivějšími.

Zdroj: Atomic-energy.ru, www.atominfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů