Pátek, 29. března 2024

Teplárny budou topit do konce května, na požádání i déle

Teplárny budou topit do konce května, na požádání i déle

Přestože oficiální topná sezona končí v pátek 31. května, díky současným nízkým venkovním teplotám teplárny naopak zahájily znovu vytápění. Pokud nás počasí potrápí i v dalších měsících, mohou odběratelé, kteří nemají vlastní předávací stanici v domě, o další vytápění sami požádat teplárny.

Předpovědi meteorologů straší dalšími čtyřmi týdny chladného deštivého počasí. Je tedy pravděpodobné, že mnozí odběratelé budou i nadále topit. Ti, kteří nemají moderní (tzv. dvoutrubkový) systém s předávací stanicí přímo v domě, musí zažádat od 1. června podle vyhlášky teplárny o vytápění. U objektů zásobovaných teplem z tepláren tzv. čtyřtrubkovým systémem, a těch je v dnešní době již menšina, rozhodují o přitápění správci či majitelé objektů a jejich obyvatelé.

"Výrazný pokles venkovní teploty pod 13 °C se v létě v domech projeví nejdříve až po dvou dnech. Stěny domů jsou vyhřáté, takže krátkodobé ochlazení se v místnostech uvnitř objektů neprojeví. Ochladí-li se však na celý týden, začne klesat teplota v místnostech pod 20 °C," říká ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. "Teplárny jsou samozřejmě připravené na letní přitápění a ani u dálkového vytápění nejde o technický problém. Je to stejné jako si v létě zatopit plynovým či elektrickým kotlem," dodává.

Na místě je malé srovnání nákladů. Jedinou adekvátní náhradou za teplé radiátory jsou v podstatě elektrická topidla. Za 1 kWh tepla z nich zaplatíte v průměru 5,30 Kč. Při aktuální průměrné ceně tepla z tepláren 580 Kč/GJ vás přijde 1 kWh tepla z radiátoru na 2,10 Kč, z plynových kotelen, kde je cena tepla o něco vyšší, to bude zhruba 2,30 Kč/kWh.

Poznámka 1:
U moderních dvoutrubkových systémů bývá předávací stanice v každém domě. Tato stanice dokáže ohřívat vodu i topit celoročně. Obyvatelé se sami rozhodnou, zda jim bude stanice v létě i topit. U čtyřtrubkových systémů je jedním okruhem dopravována teplá voda a druhým topná voda pro radiátory. Vytápěcí okruh je v létě mimo provoz. Při chladném počasí a na požádání odběratelů však teplárny mohou zprovoznit okruh s vodou pro vytápění a umožnit přitápění v bytech i v létě.

Poznámka 2:
Začátek a konec otopného období stanovuje vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb., podle které otopné období začíná 1. září a končí 31. května, nebo pokud teplota vystoupí nad 13 °C ve dvou po sobě jdoucích dnech. Bude-li chladné léto, může se opět začít topit v případě souhlasu nejméně dvou třetin konečných spotřebitelů (pokud to připouští technické a zásobovací podmínky). Průměrná denní teplota venkovního vzduchu se vypočítá ze součtu teplot v 7, 14 a dvakrát v 21 hodin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů