Čtvrtek, 28. března 2024

Ve školních jídelnách se naučí jak zdravě vařit

Ve školních jídelnách se naučí jak zdravě vařit

Pardubice - Od dubna se díky novému projektu Ekocentra PALETA "Zdraví na talíři" učí ve školách v Pardubickém kraji, jak se zdravě stravovat a jak zdravě vařit. Projekt, na který získalo ekocentrum celkovou dotaci ve výši 2 500 537,29 Kč, se zaměřuje na komplexní vzdělávání nejen kuchařů a kuchařek školních jídelen v mateřských a základních školách, ale i na osvětu o zdravé stravě pro pedagogy a vedení škol.

"Jistě si někteří z nás ještě vzpomenou na pojem označující stravu našich školních let ´univerzální hnědá omáčka´, tedy takzvaná ´UHO´. Je to fenomén, který je, doufejme, snad již ve školních jídelnách překonaný, nicméně projekt vychází ze stále přetrvávajícího stereotypu nezdravého stravování na školách, který bychom chtěli změnit," uvádí nás do problematiky, kterou se projekt Zdraví na talíři zabývá, Ing. Jiří Bureš, ředitel Ekocentra PALETA. "Vycházíme ze studií posledních dob, které se zaměřují na zdraví dětí. Je z nich patrné, že děti trpí stále častěji nadváhou, cukrovkou a dalšími civilizačními nemocemi. Přitom právě školní jídelny, kde se děti pravidelně pět dní v týdnu stravují, mohou mít zásadní dopad na stravovací návyky dětí," dodává k potřebnosti projektu.

V rámci projektu se tak například vedoucí školních jídelen, kuchaři a kuchařky z mateřských a základních škol Pardubického kraje zúčastní v letních měsících intenzivního šestidenního pobytového praktického kurzu vaření zaměřeného na zdravou stravu a naučí se sestavovat zdravý jídelníček. Během vzdělávacích exkurzí budou mít také možnost navštívit například regionální výrobce potravin, firmy vyvíjející moderní technologie k šetrné úpravě potravin či zákulisí prvotřídní restaurace uplatňující zásady zdravého stravování. Pedagogové pro změnu navštíví například biofarmu či školu, kde jsou zásady zdravého stravování již úspěšně zavedeny, a to jak prakticky v jídelnách, tak i teoreticky do témat výuky. "Díky projektu vydáme i novou kuchařku zdravých pokrmů normovaných pro školní jídelny, která bude kromě bohaté fotogalerie obsahovat i příklady sestavování zdravých jídelníčků, kontakty na dodavatele zdravých potravin, výrobce regionálních potravin a příklady dobré praxe ze škol, kde toto již funguje," uvedl k plánovaným aktivitám ředitel ekocentra.

V předběžném průzkumu projevilo o projekt zájem celkem 86 škol a školních jídelen v Pardubickém kraji. "Předpokládáme, že se v rámci projektu vzdělá v oblasti zdravého stravování minimálně 150 nepedagogikých pracovníků a 276 pedagogů," nastínil rozsah projektu v Pardubickém kraji Ing. Bureš.

Projekt "Zdraví na talíři", který získal celkovou dotaci 2 500 537,29 Kč z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR v rámci Programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, se realizuje od 1. dubna 2013 a poběží do 31. prosince 2014.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů