Čtvrtek, 28. března 2024

Chemický průmysl v ČR odmítá stažení emisních povolenek z trhu

Chemický průmysl v ČR odmítá stažení emisních povolenek z trhu

Svaz chemického průmyslu bude usilovat o to, aby z evropského systému emisního obchodování nebyly staženy žádné povolenky na emise oxidu uhličitého (CO2). Dnes to na konferenci k energetické a klimatické politice řekl ředitel svazu Ladislav Novák. Podle něj by pro chemické podniky v Česku bylo nejlepší, kdyby se celý systém povolenek zcela zrušil. Evropské podniky musí nakupovat povolenky, aby mohly vypouštět do ovzduší CO2. Evropská komise systém zavedla s cílem snížit množství tohoto plynu, který podle vědců způsobuje klimatické změny.

Evropský parlament návrh na takzvaný backloading, tedy dočasné stažení 900 milionů emisních povolenek z trhu, v dubnu nepřijal. Podle informací serveru EurActiv.cz ale budou europoslanci o stažení části povolenek znovu jednat v červenci. Stažení části povolenek navrhla Evropská komise, krok by měl vést ke zvýšení jejich ceny.

"V chemickém průmyslu musíme zhruba 55 procent povolenek nakupovat, na rozdíl od Německa a Francie," řekl Novák. Podle něj je to dáno tím, že bezplatně se povolenky v chemickém průmyslu přidělují na základě emisí vypouštěných provozy, kde se vyrábí elektřina z plynu. Ty fungují především v západní Evropě, naproti tomu v Česku a například také v Polsku se v chemickém průmyslu energie získává převážně spalováním uhlí.

"To je jeden z důvodů, proč jsme lobbovali za to, aby celá záležitost s backloadingem byla odmítnuta. Určitě se budeme snažit, aby podobný exces Evropské komise neprošel," prohlásil Novák.

Systém emisních povolenek dnes na konferenci kritizoval i ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. "Kdokoli chce dnes investovat, potřebuje vědět, jaká cena povolenky bude. Jestliže ty předpovědi jsou od nuly do 20 eur, tak to nemůže nikoho motivovat k investicím. To motivuje jen k tomu ty investice odložit a čekat, jak to dopadne," řekl Hájek. Cena povolenky na emise jedné tuny CO2 se nyní pohybuje pod pěti eury, Evropská komise při spouštění systému emisního obchodování očekávala cenu povolenky mezi 20 a 30 eury.
"Systém emisního obchodování je, myslím, zralý na zrušení. Nebude nikdy fungovat, protože je fatálně chybný," prohlásil Hájek. Podle něj by bylo vhodnější stanovit uhlíkovou daň, která by postihla všechny emise CO2 včetně dopravy.

Stažení části emisních povolenek z trhu naopak podporuje skupina ČEZ. Představitelé skupiny už dříve uvedli, že bez stažení části povolenek celý systém emisního obchodování ztrácí svůj původní smysl, kterým bylo omezit produkci CO2. Při současné ceně se totiž vyplatí provozovat spíš uhelné elektrárny, které mají emise vysoké, namísto investic do čistších plynových zdrojů. Vývoj na trhu emisních povolenek i vývoj cen elektřiny tak vedou k tomu, že se ČEZ nevyplatí uvést do provozu moderní paroplynovou elektrárnu Počerady, která bude dokončena v letošním roce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů