Čtvrtek, 28. března 2024

Zeman podepsal novelu zákona o odpadech, kterou dříve vetoval

Zeman podepsal novelu zákona o odpadech, kterou dříve vetoval

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona o odpadech, kterou předtím kvůli chybě zákonodárců vetoval. Hrad o tom informoval na svém webu. V účinnost norma vstoupí v říjnu.

Hlava státu zákon původně vetovala, protože kvůli chybě obsahovala pozměňovací návrh poslance ODS Františka Sivery, který poslanci neschválili. Vláda pak novelu v květnu Sněmovně předložila znovu. Ta ji schválila ve zrychleném režimu, pro se poté vyjádřil i Senát.

Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov. "Tento návrh sám o sobě nemá souvislost s fotovoltaikou," řekl před květnovým hlasováním ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) s tím, že zákon upravuje zejména administrativní náročnost v odpadovém hospodářství.

Chalupa svůj návrh zdůvodnil potřebou dočerpat finanční prostředky na snížení deficitu programu Zelená úsporám. Využito má být takto podle ministra 1,5 miliardy korun. Poplatky na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků by měly jen k tomuto účelu sloužit až do roku 2015.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů