Pátek, 26. dubna 2024

Solární sdružení chce nefinanční podporu panelů na střechách domů

Solární sdružení chce nefinanční podporu panelů na střechách domů

Místo stanovení výkupních cen z fotovoltaických elektráren by stát měl podporovat majitele střešních solárních panelů zavedením systému, kdy by elektrická síť sloužila domácnostem jako baterie. Dnes to navrhla Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES). Aliance tak reaguje na oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), že od začátku příštího roku zastaví vyplácení podpory novým solárním a bioplynovým elektrárnám.

"Dnešní cena solárních panelů umožňuje volit nový způsob podpory pomocí takzvaného net-meteringu, což je zajímavý způsob, jak by šlo podpořit další výrobu čisté elektřiny zejména se solárních elektráren na střechách domů a přitom nezvyšovat platby spotřebitelů elektřiny dalšími příplatky na faktuře od ČEZ," řekl ředitel AliES Martin Sedlák.

Net-metering je typ nefinanční podpory, při které domácnost využívá elektrickou síť jako formu baterie. "Pokud fotovoltaická elektrárna na střeše rodinného domu vyrobí více elektřiny, než se v domě spotřebuje, pak přebytky dodává bez současného příplatku na podporu solární energetiky do sítě. Naopak když solární elektrárna nepokryje vlastní spotřebu domu, může si rodina odebrat elektřinu ze sítě," uvedl AliES.

Mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová dnes potvrdila informaci deníku E15, že úřad od 1. ledna zastaví provozní podporu novým solárním a bioplynovým elektrárnám. Úřad své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v roce 2011 výroba elektřiny z těchto zdrojů překročila limit, který Národní akční plán stanovuje pro letošní rok. Solární elektrárny v roce 2011 vyrobily 2182 gigawatthodin elektřiny, plán počítal s letošní výrobou 2167 GWh. Výroba v bioplynových stanicích v roce 2011 dosáhla 933 GWh elektřiny, zatímco stát počítal pro letošní rok s 917 GWh.

"Tímto bylo dosaženo zákonné podmínky, která stanovuje ERÚ povinnost nevypsat podporu pro tyto zdroje na další období. Proto od příštího roku, plně v souladu s platnou legislativou, další podporu pro nové zdroje úřad nestanoví," uvedl místopředseda ERÚ Martin Laštůvka. "Vnímáme to jako pozitivní zprávu pro spotřebitele a konečné zákazníky," doplnil.

Zástupci průmyslových podniků volají po zastavení podpory obnovitelným zdrojům. Podpora je podle nich hlavním důvodem zdražování elektřiny, které snižuje konkurenceschopnost tuzemských firem. Letos celkové náklady na podporu obnovitelných zdrojů činí 4,4 miliardy korun. Stát z rozpočtu platí 11,7 miliardy, zbytek odvádí spotřebitelé v cenách elektřiny a na podporu jde 583 korun z každé megawatthodiny.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zastavit veškerou podporu pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014 novelou zákona o podporovaných zdrojích energie. Nicméně návrh zákona ještě neodešel do připomínkového řízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů