Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plzeňská Doosan Škoda Power získala první kontrakt ve Francii za 600 milionů korun. Zmodernizuje 40 let starou turbínu v elektrárně Gardanne v Provence. Zdokonalení parní turbíny, která po modernizaci a po změně parametrů kotle dosáhne jmenovitého výkonu 160 megawattů, je součástí přechodu elektrárny na spalování biopaliva, zejména dřevní štěpky. Zařízení bude uvedeno do provozu počátkem roku 2015.

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava zahájila ekologický projekt za více než miliardu korun. Podepsala včera se společností ČKD Praha DIZ dodavatelskou smlouvu na denitrifikaci energetiky. Nová technologie má zajistit snížení emisí oxidů dusíku nejméně o 600 tun ročně, tedy o čtvrtinu oproti roku 2012.

Ekonomové z University of California z Los Angeles (UCLA) a čínské Tsinghua University tvrdí, že vysokorychlostní železnice mohou představovat významný impulz pro rozvoj regionů. Místa vzdálená zhruba 100 až 500 km od megapolí už neumožňují pravidelné (ekonomické) spojení automobilem, pochopitelně se ale ještě nehodí ani pro leteckou dopravu. Vysokorychlostní železnice však umožní rychlý pracovní kontakt a současně nabízí obyvatelům těchto míst využívat stávajících výhod - menší znečištění, méně dopravních zácp, nižší ceny nemovitostí... Studie byla původně koncipována pro rozvojový svět a popisovala mj. situaci v Číně; vysokorychlostní železnice prý může např. zabránit bobtnání megapolí a masové migraci lidí z venkova do největších center. Výsledky se nicméně mají hodit i třeba na krachující Kalifornii (rozlišení rozvojových a vyspělých zemí je dnes poněkud zmatené).

V platnost vešla druhá verze Provozního řádu ISPOP. Provozní řád byl aktualizován s ohledem na napojení systému ISPOP na Informační systém základních registrů (ISZR).
Aktuální znění lze nalézt v dubnovém čísle Věstníku MŽP.
Provozní řád je určen pro všechny uživatele systému ISPOP. Popisuje soubor podmínek, pravidel a postupů, které jsou při práci s informačním systémem závazné. Např. stanovuje velikost zaslaného hlášení s přílohami na 10MB, definuje odpovědnost ohlašovatele ujistit se, že jeho hlášení bylo úspěšně podáno, popisuje souvislost stavu dokumentů a podání hlášení dle správního řádu č. 500/2004 Sb. ad.)
Součástí je také popis elektronických služeb, které ISPOP poskytuje.

Podle evropského statistického úřadu Eurostat vzrostla mezi druhou polovinou roku 2011 a 2012 průměrná cena elektřiny v zemích EU o 6,6 %. Srovnání cen mezi druhou polovinou roku 2010 a 2011 ukázalo zdražení o 6,3 %. U průměrné ceny zemního plynu se jednalo o dramatičtější nárůst o 10,3 %, resp. 12,6 %. Změna cen elektřiny se ve členských státech pohybovala v rozmezí -5 % ve Švédsku až po 21 % na Kypru. Změna ceny zemního plynu se lišila od -8 % ve Slovinsku až po 21 % v Lotyšsku. V České republice se elektřina zdražila o 3,6 % a zemní plyn o 12,4 %.

Eurostat dnes zveřejnil své odhady, podle kterých v roce 2012 poklesly emise CO2 v EU způsobené spalováním fosilních paliv oproti předchozímu roku o 2.1 %. Emise poklesly ve 23 státech, nejvíce v Belgii a Finsku (obě země o -11.8%), Švédsku (-10.1%) a Dánsku (-9.4%). Naopak nárůst zaznamenala Malta (+6.3%), Spojené království (+3.9%), ale také Německo (+0.9%), které je zároveň největším producentem emisí. České republice se podařilo snížit emise o 5.2 %. Celá statistika zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů