Pátek, 26. dubna 2024

Energetické audity

Energetické audity

V červnu 2011 byl Evropskou komisí předložen návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o energetické účinnosti a o zrušení směrnic 2004/8/ES a 2006/32/ES. Upgrade dokumentu reaguje na dosavadní vývoj v oblasti spotřeby energie a jejího budoucího trendu tím, že přináší nová opatření a úkoly vedoucí k naplnění cílů vytyčených programem Evropa 2020 - Strategie pro inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění.

Tento program v zásadě stanovuje tři 20% cíle do roku 2020, je tak často nazýván Strategií 20-20-20. První má snížit celkovou spotřebu energie o 20 %, druhý zase emise skleníkových plynů o 20 % a třetí naopak zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů na 20 %.

Na ambiciózní strategii v oblasti energetické účinnosti, jež má zajistit rozhodný postup k využití značného existujícího potenciálu, reagují i produkty od různých výrobců. Jeden za všechny představuje výkonný cloudový software Eco Track pro detailní přehled o firemní ekologické stopě, který zároveň zajistí soulad a plnění nové evropské směrnice o energetické účinnosti. Řešení připravila společnost Fujitsu. Produkt uvedla na veletrhu CeBIT 2013 v německém Hannoveru.

Společnostem, které usilují o bezproblémové dodržování nových energetických auditů, bude v procesu shromažďování informací pomáhat pět edic softwaru Fujitsu Eco Track, počínaje edicí Standard. Intuitivní rozhraní softwaru nabízí jednoduchého a přehledného průvodce pro sběr veškerých informací o využívání energií, které budou vyžadovány evropskou směrnicí o energetické účinnosti. Jakmile firma shromáždí data o využívání energie, může je použít k zisku zevrubného přehledu o možnostech optimalizace všech vzorců využívání energií, a to zvláště díky snadnějšímu rozkrytí provozních nákladů a získání užitečných informací o možnostech optimalizace a úspor. Nejvyšší edice softwaru nabízí neomezené možnosti reportingu v celém rozsahu environmentálního výkaznictví.

"Optimalizace vede ke snížení nákladů a je základním krokem ke zvýšení konkurenceschopnosti a ziskovosti společností a jejich schopnosti vypořádat se se vzestupy a poklesy ekonomiky. Firmy, které se zabývají environmentální účinností, jsou pak lépe řízené než ty ostatní," uvedl Vernon Turner ze společnosti IDC. Vzhledem k tomu, že se první evropské země chystají přijmout legislativu vyžadující provádění energetických auditů ve společnostech již letos, přichází uvedení aplikace Fujitsu Eco Track na trh právě včas.

Uvedený software běží na platformě Fujitsu Global Cloud a podporuje výběr z více různých jazyků najednou, normy ISO a právní předpisy EU. V první verzi se současně používá angličtina, němčina a japonština. Další evropské jazyky budou brzy následovat. Společnost Fujitsu také plánuje zavedení služeb podpory pro společnosti, které chtějí optimalizovat svůj dopad na životní prostředí a energetickou účinnost, prostřednictvím partnerů poskytujících kvalifikované poradenství.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů