Čtvrtek, 25. dubna 2024

JAR spouští program výstavby nových jaderných elektráren

JAR spouští program výstavby nových jaderných elektráren

Jihoafrická vláda potvrdila svůj plán výstavby nových jaderných elektráren obsažený v tzv. Integrovaném plánu zdrojů na léta 2010-2030 a zvýšit tak množství jaderných zdrojů elektrické energie na 9,6 GW do roku 2030.

Na konferenci Nuclear Africa 2013 v Midrandu jasně zazněla myšlenka, že JAR nemůže dosáhnout svých sociálních a ekonomických cílů bez dalšího rozvoje zdrojů energie. Potřeba promyšleného přístupu k výrobě energie je čím dál tím více důležitější pro rozvoj země, jejíž ekonomika byla po více než jedno století zaměřena na těžbu minerálů, což představuje ještě dnes více než polovinu exportu JAR.

Výroba elektrické energie byla proto postavena na zpracování uhlí, ale země se tak stala jedním z největších emitentů skleníkových plynů. Navíc jsou elektrárny rozmístěny v severovýchodní části země, kde jsou koncentrovány uhelné doly, a přenos elektrické energie do ostatních částí rozlehlé země je komplikovaný. Potřeba výroby elektrické energie i v ostatních částech země tak posiluje myšlenku výstavby nejen jaderných elektráren, ale i ostatních zdrojů obnovitelné energie v těchto lokalitách.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Johannesburgu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů