Pátek, 26. dubna 2024

Vlámská vláda investuje do cyklistiky

Vlámská vláda investuje do cyklistiky

Vlámští producenti kol a cyklistických potřeb získají dotaci na vybudování vlastního testovacího zařízení. A to i přes skutečnost, že první aerodynamický tunel na testování jízdních kol byl minulý týden otevřen nadnárodním výrobcem kol Specialized.

Skupinu The Bike Valley tvoří výrobce kol Ridley, specialista na cyklistické helmy Lazer, výrobce cyklistického oblečení BioRacer, coaching company EnergyLab a společnost Flanders Drive, která se podílí na vývoji ultralehkých uhlíkových konstrukcí. Konsorcium bylo s faktem, že jim vlámská vláda udělila dotaci ve výši půl miliónu euro na realizaci jejich projektu, obeznámeno minulý týden.

Očekávané náklady jsou odhadovány na přibližně 2 milióny euro. Další potřebné finance budou získány z příspěvků skupiny The Bike Valley, která může požádat o půjčku banky.

Belgický výrobce závodních kol Ridley zaujímá přední místo ve vývoji aerodynamických rámů. Byl také jedním z prvních, který integroval brzdy do vidlic a konstrukce sedadla kola čímž vytvořil extra dynamický model Noah Fast. Záměr vybudovat speciální aerodynamický tunel pro jízdní kola oznámil výrobce poprvé v roce 2010.

Všichni členové konsorcia The Bike Valley jsou malými společnostmi. Dle slov manažera společnosti Ridley Rochem Bessemanse má firma v Belgii asi 70 zaměstnanců, ve světě okolo 90. Pokud chtějí zůstat konkurenceschopnými vůči multinárodním gigantům jako Specialized, musí spojit síly a mít za zády podporu vlády.

Společnosti a cyklistické týmy zatím testují nové produkty v aerodynamickém tunelu vyvinutém pro auta. Speciální tunel pro jízdní kola by měl být uveden do provozu na konci roku 2014 nebo počátkem roku 2015.

Nejedná se o jedinou dotaci vlámské vlády do cyklistiky. V březnu získala společnost od bývalého profesionálního cyklisty Eddyho Merckxe 150 000 euro na výzkum stability jízdních kol.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Bruselu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů