Čtvrtek, 18. dubna 2024

Fotoreportáže ze skrytých koutů přírody

Vědci mohou díky mikroskopům a další technice vidět i věci, které běžně nevidíme. Přijměte jejich pozvání na neobyčejné výlety za korýši, za parazity nebo do nitra rostlin.

Fotoreportáže ze skrytých koutů přírody

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy pořádáme už několik let soutěž Věda je krásná. Chceme tak veřejnosti představit netušenou krásu, na kterou vědci narazí při svých výzkumech.

Několik úspěšných soutěžících z loňského ročníku i z těch předchozích teď vytvořilo obrazové reportáže pro internetovou fotografickou encyklopedii Fotopedia. Většina autorů působí na naší fakultě; pan Viktor Sýkora je naším absolventem a pracuje na 1. lékařské fakultě UK.

Pod vedením biologa a fotografa Petra Jana Juračky vznikla série deseti reportáží nazvaná Science Is Beautiful. Najdete zde unikátní vědecké snímky, ale také zajímavé informace - třeba o životě půdních roztočů nebo mikroskopických hub. Doprovodné texty jsou anglicky, takže si navíc procvičíte cizí jazyk.

Začněte tedy obdivovat a objevovat:

Soil Microspace. Půdní roztoči vypadají pod mikroskopem jako návštěvníci z jiné galaxie. Přesto žijí blízko nás. (Jan Mourek, Jana Dvořáková)

The Hidden Life of Microscopic Fungi. Mnoho druhů hub známe jen jako "plísně". Objevte jejich skrytou krásu a neobvyklé způsoby života. (Alena Kubátová, Jan Kolář)

Fluorescent Microworld. Co se můžeme dozvědět o organismech díky fluorescenční mikroskopii? (Tomáš Macháček, Jan Martinek, Zuzana Vojířová)

Plant Seeds under Microscope. Semena rostlin mají na povrchu pozoruhodné struktury, které jim pomáhají v šíření na nová stanoviště. (Viktor Sýkora)

Smaller than Small, Both Simple and Complex. Kolonie kvasinek připomínají svými tvary různé orgány mnohobuněčných organismů. Přesvědčte se sami. (Martin Kuthan)

The Wonderful SEM Microworld. Zkratka SEM znamená Scanning Electron Microscopy, tedy rastrovací elektronová mikroskopie. Jak tato technologie funguje a co všechno dokáže zobrazit? (Petr Jan Juračka, Jana Bulantová, Viktor Sýkora, Kateřina Jůzová)

Incredible Crustaceans. Seznamte se s rozmanitostí korýšů žijících na souši, v mořích i ve sladkých vodách. (Petr Jan Juračka)

Inside Plants. Prozkoumejte rostliny zevnitř. Poznáte, že "architektura" jejich pletiv a orgánů je nejen krásná, ale zároveň velmi funkční. (Jan Martinek, Tomáš Macháček)

The Surrealistic World of Parasites. Udělejte si krátký výlet do bizarního světa parazitů, jejichž biologii zkoumají naši vědci. (Jana Bulantová, Petr Jan Juračka)

Science Seen by Children. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy pořádá letní tábory zaměřené na vědu. Podívejte se, jak si děti užívaly program plný inteligentní zábavy a překvapivých objevů. (Petr Jan Juračka, Tomáš Macháček)

Zdroj: www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů