Středa, 24. dubna 2024

Měli by nezaměstnaní uklízet české lesy?

Měli by nezaměstnaní uklízet české lesy?

Až desítky tisíc nových pracovních míst by mohly vzniknout ve státním podniku Lesy České republiky (LČR). Nezaměstnaní by tak po dva až tři roky čistili české lesy, které jsou ve srovnání s vyspělými zeměmi na západ od našich hranic v horším stavu. LČR by to mohly zvládnout samy, aniž by nárokovaly nějaké finanční prostředky od státního rozpočtu. Sdělil to v úterý Právu jihomoravský hejtman Michal Hašek s tím, že tato myšlenka by měla být součástí programu sociální demokracie pro příští parlamentní volby.

Jiný Hašek a sice Jaroslav by mu na to odpověděl možná takto : "A nyní chápete, že jste korunovaný vůl?"Má se sice tak říkat jen králům a císařům, ale ani prostý štábní profous, hlava nekorunovaná, nebyl s tím spokojen. Odcházeje od auditora, zkopal na chodbě trestance, dělajícího úklid. (Švejk, díl první, kapitola devátá)

Nejde tady o to, zda nezaměstnaní či trestanci mají/ nemají dělat úklid v lese. Ten problém (jak by pan hejtman, jako stínový ministr zemědělství měl vědět) je úplně jinde. Státní podnik Lesy České republiky má smůlu v tom, že je jednou z posledních "neohlodaných kostí", jež zbyly po masové privatizaci. Problémem je i to, že správu lesů se podařilo oddělit od jejich faktického obhospodařování. Podniky zabezpečující pěstební a těžební práce jsou privátní a výsledkem je "nepořádek v lese." Abnormální rozloha erárních lesů v kombinaci s takřka totální privatizací všech prací a prodejem dřeva " na pařezu" vytváří situaci, kterou můžeme sledovat už snad jenom u kanadských Eskymáků a Indiánů. Ti mají taky ohromné rozlohy lesa, které propachtovávají dlouhodobě různým firmám a když se po letech přijdou na svůj les podívat, tak ho nemohou najít. Už tam většinou není.

Hejtman Hašek, místo aby slíbil zásadní rekonstrukci tunelovaného podniku LČR, kde nekontrolovatelně unikají peníze prostřednictvím megatendrů a zakázek na zbytečné IT služby, tak slibuje, že nezaměstnaní uklidí les. Ani blíže nespecifikuje, co tím úklidem vlastně myslí. Les totiž není obývací pokoj, a ponechání větví a trouchnivějícího dřeva v lese je dnes v souladu s trendy moderního lesního hospodaření. Úklid těchto "těžebních zbytků" či nedejbože pálení klestu je nejen nesmyslný, ale ochuzuje lesní ekosystém o potřebné živiny. Pokud má na mysli úklid různých černých skladek či volně pohozených petlahví, tak to již nepostrádá určitý význam. I když po pravdě to měl poklidit majitel/správce pozemků (tedy LČR) už dávno, pokud se mu nepodařilo vypátrat pachatele.

Možná tím úklidem má pan hejtman Hašek na mysli, že by nezaměstnaní měli zametat všechny stopy po minulých rozkrádačkách ( až jich Nejvyšší kontrolní úřad objevil docela dost). Pak je jistě jeho návrh zcela v pořádku.

ZDROJ: Mojmír Vlašín,http://vlasin.blog.idnes.cz/c/329035/Meli-by-nezamestnani-uklizet-ceske-lesy.html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů