Pátek, 19. dubna 2024

Provozovatelům solárních elektráren zbývá necelý měsíc do povinné registrace do kolektivního systému

Provozovatelům solárních elektráren zbývá necelý měsíc do povinné registrace do kolektivního systému

Provozovatelé solárních elektráren mají do konce června povinnost registrovat se do některého z kolektivních systémů pro zpětný odběr vysloužilých solárních panelů. Povinnost převzít odpovědnost za recyklaci panelů uvedených na trh před 1. lednem 2013 stanovuje provozovatelům solárních elektráren novela zákona o odpadech platná od začátku letošního roku. Nařízení se přitom týká téměř 22 000 subjektů, včetně drobných vlastníků solárních panelů.

Novela zákona o odpadech nastavila novou povinnost recyklovat vysloužilé solární panely. O panely vyrobené po 1. lednu letošního roku se musí postarat jejich výrobci či dovozci. Za panely uvedené na trh před tímto datem musí převzít odpovědnost jejich provozovatelé. Plnění nových povinností má provozovatelům usnadnit registrace do kolektivního systému zpětného odběru, který za ně převezme podstatnou část související agendy. Registrovat se do něj musí nejpozději do 30. června tohoto roku.

"Provozovatelům se vzhledem k blížícímu se termínu povinné registrace snažíme přihlášení do kolektivního systému co nejvíce usnadnit. Proto jim nabízíme možnost snadné a rychlé registrace online," uvedla Helena Řepová ze společnosti REMA PV Systém, která je jedním ze dvou kolektivních systémů s oprávněním uděleným Ministerstvaem životního prostředí. "Kvůli očekávanému náporu v posledních dnech před stanoveným termínem provozovatelům umožníme registrace i o víkendech. Přihlásit se tak mohou dokonce ještě v neděli 30. června," doplnila Řepová.

Provozovatelé solárních elektráren jsou podle novely povinni s předstihem hradit náklady spojené s budoucí recyklací svých solárních panelů. Učinit tak mají formou průběžných plateb na transparentní účet kolektivního systému. Průběžné platby musí hradit od příštího roku po dobu pěti let. Výši recyklačních poplatků stanovilo Ministerstvo životního prostředí v návrhu vyhlášky vydaném na konci května. Minimální sazba je navržena na 5,50 korun za kilogram hmotnosti solárního panelu. Ministerstvo životního prostředí očekává, že stanovená výše poplatků by měla být dostatečnou zárukou, že s elektroodpadem ze solárních elektráren bude naloženo řádně.

"Jakmile uplyne životnost solárních panelů, postaráme se plně o jejich materiálové využití a ekologickou likvidaci v souladu s evropskou legislativou. Zajistíme jejich demontáž, odvoz a následně budou předány zpracovatelům k recyklaci," sdělila Helena Řepová z kolektivního systému REMA PV Systém. "Vše bude přitom hrazeno z recyklačních poplatků nashromážděných provozovatelem na transparentní účet v letech 2014 až 2018," doplnila Řepová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů