Sobota, 20. dubna 2024

V Olomouci unikly z kamionu stovky litrů nafty do kanalizace

V Olomouci unikly z kamionu stovky litrů nafty do kanalizace

V olomoucké části Holice dnes dopoledne uniklo do kanalizace z protržené nádrže kamionu 800 litrů nafty. Kanalizace ústí do místního potoka. Kvůli havárii museli na místo vyjet hasiči, ale i pracovníci životního prostředí a policie. ČTK to řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Životní prostředí podle odborníků ohroženo nebylo.

Nádrž se kamionu prorazila kolem 09:00 v soukromém areálu firmy. Nafta stekla do kanalizace, která ústí do potoka. "Hasiči spolu s policií našli vhodné místo, kde by bylo možné hladinu potoka zasypat sorbentem a uniklou naftu jímat," uvedla mluvčí hasičů. Podotkla, že práce hasiče zaměstnají na několik hodin.

Podle vedoucí oddělení ochrany vod olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí Jany Bernátové podzemní či povrchové vody ohroženy nebyly. Případ na místě vyšetřovali i policisté. Podle krajské policejní mluvčí Ireny Urbánkové řidič kamionu nádrž protrhl ve chvíli, kdy najel na obrubník.

V Olomouci se dnes stala ještě jedna podobná nehoda. Na obchvatu Olomouce zhruba kilometr od kruhového objezdu u Globusu ve směru na Ostravu sjel kamion do příkopu a začal z něj unikat olej do vodoteče, která odvádí vodu z dálnice. Hasiči podle Hacsikové museli zachytit uniklý olej do připravené nádoby. O úklid se poté postarala správa silnic.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů