Pátek, 19. dubna 2024

V Miskolci a v Číně budou jezdit nové české tramvaje zn. Škoda

Do areálu plzeňské Škodovky zavítal 3.června primátor severomaďarského města Miskolc Ákos Kriza. Právě do Miskolce totiž poputuje 31 tramvají z dílen společnosti Škoda Transportation. Primátor i s početnou delegací včetně zahraničních novinářů navštívil rovněž do tramvajového depa a na závěr se projel novou nízkopodlažní tramvají 26T

V Miskolci a v Číně budou jezdit nové české tramvaje zn. Škoda

"Kdybych měl říci pouze jedno slovo, které novou tramvaj vystihuje, bude to impozantní," tak odpověděl primátor Miskolce Ákos Kriza na otázku, jak by popsal svoje první dojmy z nové škodovácké tramvaje. "Vzbuzuje v lidech zájem, neustále ji někdo v ulicích fotil a ukazoval na ni. Lidé jsou opravdu zvědaví a podobně budou i obyvatelé Miskolce. Interiér je navíc velice prostorný," popisuje dále novou tramvaj Ákos Kriza.

Tramvaj je v ulicích opravdu nepřehlédnutelná. Jedná se totiž o nejširší vůz, který Škoda Transportation vyrobila. Navíc nabízí zajímavý moderní design, například barevný motiv zelených květin na bílém podkladu vybírali v anketě obyvatelé Miskolce. První dva vozy budou dodány do Miskolce dle smluvních termínů do února 2014, zbytek z celkem 31 objednaných tramvají bude následovat do února 2015.

Foto na: http://www.skoda.cz/cs/press-room/archiv-novinek/nova-skodovacka-tramvaj-svezla-primatora-madarskeho-mesta-miskolc/

Škoda Transportation podepsala také kontrakt s čínskou firmou CSR Sifang Quingdao Co. Ltd., na poskytnutí licence k technologiím na výrobu nízkopodlažních tramvají typu ForCity (15T). V rámci kontraktu poskytne Škoda Transportation 10letou licenci na výrobu až 400 vozů. Celková hodnota zakázky může dosáhnout až 5 miliard korun.

"Čína má v současnosti propracovaný plán investic do sektoru veřejné dopravy. Z toho důvodu je tamní trh pro nás velmi zajímavý. Zároveň je ale třeba si uvědomit, že je to trh vysoce konkurenční, na kterém se pohybují všechny nadnárodní světové firmy. Proto vnímám uzavření tohoto kontraktu, jako potvrzení, že naše firma je schopna nabídnout špičkové výrobky, které obstojí i v konkurenci světových výrobců," říká Tomáš Krsek, předseda představenstva společnosti Škoda Transportation.

Tramvaj ForCity je moderní, nízkopodlažní stroj, který splňuje ty nejnovější bezpečností a technologické normy. Disponuje například unikátními otočnými podvozky, které nabízejí špičkové řešení pro jízdu po přímé trati i oblouku a zároveň šetří kolejnice. V současnosti jezdí v Praze nebo v lotyšské Rize. "Čínský trh je velmi náročný. Uspěje na něm pouze technologicky vysoce rozvinutá firma. Konkurovat na něm velkým světovým hráčům v oblasti dopravního strojírenství jsme schopni jen proto, že každoročně investujeme obrovské částky do vývoje a výzkumu. Jen za poslední tři roky se částka vyšplhala přes 3 miliardy korun," dodává Krsek.

V Číně je více než 160 měst s více než jedním milionem obyvatel. V nich by měla kolejová vozidla tvořit páteřní systém veřejné dopravy. "Čína je v současnosti velmi dynamicky se rozvíjejícím trhem, kde bez domácího partnera nemůže žádná zahraniční firma uspět. Tím, že jsme smlouvu uzavřeli se silným partnerem, čínskou firmou CSR Sifang, otevírají se nám i další možnosti obchodů v této zemi," říká Petr Vízdal, ředitel Business developmentu společnosti Škoda Transportation.

CSR Quingdao Sifang Co. Ltd. ("CSR Sifang") je klíčovou dceřinou společností čínského strojírenského gigantu CSR Corporation Limited. Zaměřuje se například na výrobu vysokorychlostních vlaků, příměstských železničních vozidel nebo metra. Firma má obrovský moderní výrobní areál o rozloze 1 340 000 m2, kde se při výrobě využívají nejpokročilejší technologie. CSR Sifang má vedoucí úlohu v oblasti výzkumu a vývoje vysokorychlostních elektrických jednotek. Jejich nejnovější generace dokonce vytvořila světový železniční rychlostní rekord na trati s běžným provozem.

"Kontrakt s firmou CSR Sifang je výsledkem dlouhodobého zaměření společnosti Škoda Transportation na zahraniční trhy. V poslední době uzavřela skupina Škoda Transportation několik významných exportních kontraktů," dodává Zal Shahbaz, senior viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation. Jedná se především o dodávku 60 tramvají pro turecké město Konya. Další významný kontrakt byl uzavřen s firmou General Electric na dodávku 660 kusů kompletních elektrických pohonů pro 110 lokomotiv určených pro kazašské státní dráhy. V roce 2012 uzavřela Škoda Transportation zakázku na 9 šestivozových souprav metra do ruského Petrohradu v hodnotě přibližně 2 miliard korun. Dále kontrakt na 31 tramvají pro maďarské město Miskolc v hodnotě 2 miliard korun, nebo na trakční výzbroj pro 23 jednotek metra v čínském městě Su-čou za 0,5 miliardy korun.Škoda Transportation slaví v poslední době se svými tramvajemi úspěchy. "Letos se nám podařilo uzavřít kontrakt na 10-letou licenci na výrobu až 400 vozů tramvají ForCity v Číně a také na dodávku 60 tramvají pro turecké město Konya," dodává Zdeněk Majer, viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation.

ZDROJ: www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů