Pátek, 29. března 2024

Občané i radní ve Valašském Meziříčí mají plné zuby černých skládek

Občané i radní ve Valašském Meziříčí mají plné zuby černých skládek

Radní ve Valašském Meziříčí neustále bojují s černými skládkami. Městskou kasu stojí ročně úklid míst s odhozeným odpadem skoro 1 milión korun.

"Nechápu to. Copak si lidé nemohou vlastní nepořádek odvézt do sběrného dvoru? Každou chvíli máme před panelákem vyhozené sedačky, televize nebo konferenční stolky. Proč se na to musíme dívat? Je to hrozné," postěžoval si například Libor Děcký, jež bydlí na sídlišti Vyhlídky.

Ani v jiných částech města to ale není lepší.

"Ano, občas se stává, že lidé odhodí, co nepotřebují, k popelnicím. Už jsem tady dokonce viděl stát postel. Nevím, proč jsou lidé tak líní, že volí tu nejjednodušší cestu, jak se objemného odpadu zbavit," kroutila hlavou Hana Černochová ze sídliště na Štěpánově.

Černé skládky lidé zakládají nejčastěji na jaře, když uklízejí své domovy. Kromě nábytku vyhazují na ulici, do příkopů nebo na trávníky vybouraná bytová jádra a sanitární zařízení.

"Občané nám volají, že přes noc jim někdo neznámý odložil odpad na louku nebo do zeleně u garáží," upozornil Michal Lysák z odboru komunálních služeb, který má odpadové hospodářství na starosti.

Město nechalo na lokalitách, kde se černé skládky objevují nejčastěji, umístit výstražné cedule. Tomu, kdo založí černou skládku, hrozí pokuta do výše 50.000 korun. V případě, že je viníkem právnická osoba, tedy podnikatel, může postih dosáhnout až sta tisíc korun a více.

ZDROJ: www.valassky.denik.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů