Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sbírá hvězdičky také váš sběrný dvůr?

Ideální sběrný dvůr by měl být co nejdostupnější, uklizený, s ochotnou obsluhou, přívětivou otevírací dobou a širokým rozsahem odebíraných komodit.

Sbírá hvězdičky také váš sběrný dvůr?

Právě taková místa hledá soutěž Sběrný dvůr roku, která byla nyní zahájena. Hlasovat budou přímo občané, tři z nich mohou být navíc odměněni mobilním telefonem značky Samsung. Soutěž pořádá nezisková organizace ASEKOL, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení.

Sběrných dvorů je v Česku více než 1160. Společnost ASEKOL, která ze sběrných dvorů sváží k recyklaci staré elektrospotřebiče, se rozhodla odměnit ty nejlepší z nich. >>V zájmu co největší autenticity budou sběrné dvory hodnotit sami občané, a to pomocí vyhledávače na www.sberne-dvory.cz,<< poznamenává Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Soutěž Sběrný dvůr roku se koná až do listopadu, kdy se uskuteční závěrečné vyhodnocení. Kromě výsledků hlasování veřejnosti bude přihlédnuto k počtu komodit, jež dvůr shromažďuje (například sklo, plasty, kovy atd.) - a také k množství zpětně odebraného elektrozařízení. Nejlepší sběrný dvůr v kategorii obcí do deseti tisíc obyvatel získá finanční odměnu 30 tisíc korun, vítězný sběrný dvůr v kategorii obcí nad deset tisíc obyvatel pak 70 tisíc korun.

Odměněni budou i hlasující občané. Stačí, aby každý po oznámkování sběrného dvora vyplnil jednoduchý registrační formulář, čímž bude zařazen do jednoho ze tří slosování. V každém z nich bude možné vyhrát jeden z devíti USB flashdisků Maxell s kapacitou 32 GB či mobilní telefon Samsung Galaxy Pocket Black. První průběžné losování se uskutečnilo už 15. května, další proběhnou 15. srpna a 15. října.

>>Hlasováním mohou lidé nejen podpořit "svůj" sběrný dvůr a soutěžit o mobilní telefon, ale pomůžou také dalšímu zlepšování nebo rozšiřování služeb dvorů - a díky tomu i celé myšlence ekologického třídění odpadů,<< vysvětluje Hana Ansorgová.

ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4214 městy a obcemi a 2568 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Více než 15 tisíc sběrných míst zajišťuje této společnosti nejhustší sběrnou síť ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. Loni ASEKOL vybral od každého občana ČR průměrně 1,63 kg elektroodpadu.

Jak se vybírá nejlepší sběrný dvůr

Občané se mohou zúčastnit hodnocení dvorů pomocí vyhledávače www.sberne-dvory.cz. Každý si na něm najde příslušný sběrný dvůr a ohodnotí jej 0 až 5 hvězdičkami, a to v těchto kategoriích: dostupnost, přístupnost, pořádek, otevírací doba, ochota obsluhy a rozsah odebíraných komodit. Občané mohou k hodnocení sběrného dvora připojit i slovní komentář.

Soutěž trvá až do listopadu 2013.

Na témže vyhledávači je uváděno i průběžné pořadí hodnocených sběrných dvorů.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů