Čtvrtek, 28. března 2024

Kladenský dopravní podnik nakoupí 12 autobusů na plyn

Kladenský dopravní podnik nakoupí 12 autobusů na plyn

Dopravní společnost ČSAD MHD Kladno za více než 55 milionů korun nakoupí 12 nových autobusů poháněných stlačeným zemním plynem (CNG). Společnost na jejich nákup získala evropské dotace, které pokryjí až 40 procent investice. Autobusy budou do provozu postupně zaváděny od letošního podzimu do jara 2014. ČTK to dnes sdělil ředitel dopravního podniku Ludomír Landa. Společnost už provozuje 14 autobusů na plyn.

Nová vozidla budou bezbariérová a nahradí autobusy na dieselový pohon, kterým končí životnost. Podle Landy budou nové vozy nasazeny především na meziměstských linkách na Kladensku, Berounsku, Rakovnicku, Mělnicku, v okrese Praze-západ a budou také součástí Pražské integrované dopravy. "Využití k pohonu alternativního ekologického paliva zajistí snížení vypouštění škodlivých látek, tím bude snížen negativní dopad provozu na životní prostředí," dodal Landa.

Nákupní cena nových autobusů je vyšší než u vozidel na naftu, jejich provoz je ale naopak levnější. Autobusy na CNG provozují dopravní podniky v několika krajích. Vozí třeba cestující v Jihlavě nebo Karlových Varech.

ČSAD MHD Kladno má v garážích 170 autobusů. Kvůli vozidlům na CNG vybudovala v areálu podniku plnicí stanici za 17 milionů korun. Firma zajišťuje městskou autobusovou dopravu v Kladně, dále provozuje linky zapojené do systému Středočeské integrované dopravy a Pražské integrované dopravy. Autobusy kladenského podniku ročně ujedou kolem 11 milionů kilometrů a svezou 17 milionů cestujících.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů