Pátek, 26. dubna 2024

EU tlačí ocelářství dolů

EU tlačí ocelářství dolů

Temné předpovědi kolují českým ocelářským odvětvím. Jeho zástupci mají obavu, že kdysi silné české ocelářství se už nikdy nevzpamatuje z krize.

Hlavní důvody jsou podle nich dva: přesun výroby oceli do rozvíjejících se zemí a evropské regulace podpořené dotacemi na obnovitelné zdroje energie v Česku.

Evropské ocelářství znevýhodňuje také tlak Evropské komise na snižování emisí skleníkových plynů, umocněný povinnými příspěvky na obnovitelné zdroje energie, které jsou podle ocelářů neudržitelné. "Zejména ocelárny v Evropské unii jsou v rámci globálního konkurenčního boje obětí přeregulovanosti," říká Rafaj.

Hutě v rozvojových zemích totiž nebrzdí zelená politika EU, která zahrnuje jak silné tlaky na ekologizaci (tuzemské hutní společnosti do ní za posledních dvacet let investovaly 94 miliard korun), tak i systém emisních povolenek, za něž musí ocelárny částečně platit.

Tuzemští oceláři se zároveň obávají, že pokud bude pokračovat zvyšování příspěvku na obnovitelné zdroje energie, ztratí české ocelářství konkurenceschopnost i v rámci Evropy, což může vést k zavírání průmyslových podniků.

"Jen za poslední rok vzrostla podpora obnovitelných zdrojů o 164 korun na 583 korun za megawatthodinu a my dnes platíme za elektřinu o patnáct procent více než konkurence v zahraničí," říká Toman. Marže českých oceláren se podle něj pochybují kolem čtyř procent a podpora obnovitelných zdrojů jim bere polovinu zisků.

Oceláři proto po ministerstvu průmyslu a obchodu požadují, aby se cena za podporu obnovitelných zdrojů nezvyšovala a dostala se pod úroveň roku 2012, kdy hutě platily za obnovitelné zdroje 419 korun za megawatthodinu. Ministerstvo se touto problematikou zabývá od loňského podzimu v reakci na takzvanou Vítkovickou výzvu, která upozornila na problém vysokých cen elektřiny kvůli dotacím na obnovitelné zdroje.

Ministerstvo průmyslu navrhuje dvě možnosti řešení. "První návrh se týká zastropování výše příspěvku na maximální hodnotu za megawatthodinu odebrané elektřiny. Přesná hodnota bude předmětem jednání," uvedl ředitel sekce energetiky ministerstva Pavel Gebauer. Druhou možností je podle něj stanovení rozdílných poplatků na obnovitelné zdroje, diferencovaných podle výše spotřeby elektřiny.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů