Sobota, 20. dubna 2024

Eurokomisař pro životní prostředí ocenil nejsympatičtější strom Evropy

Eurokomisař pro životní prostředí ocenil nejsympatičtější strom Evropy

Ve středu 5. června v Bruselu proběhlo za účasti více než dvou set lidí slavnostní vyhlášení vítěze mezinárodní ankety Evropský strom roku 2013. S 14 205 hlasy se jím opět stal strom z Maďarska - Platan v Egeru. Lípa z Novodvorské aleje v Jihomoravském kraji, která reprezentovala Českou republiku, se v soutěži nakonec umístila čtvrtá. Vítěze společně ocenili Janez Potočnik, evropský komisař pro životní prostředí, a europoslanec RNDr. Pavel Poc, který akci v Evropském parlamentu zároveň hostil. Evropskou anketu o nejsympatičtější strom letos již potřetí uspořádala Nadace Partnerství za finanční podpory společnosti Tetra Pak a Evropského sdružení vlastníků půdy. Podrobnější informace o anketě na www.treeoftheyear.org.
V Evropském stromu roku na rozdíl od jiných soutěží není důležitá krása, velikost nebo věk, ale příběh stromu, který popisuje vztah mezi stromem a obyvateli v jeho okolí. Cílem ankety je totiž povzbudit evropskou veřejnost, aby se zajímala o stromy a jejich ochranu. "Dnešní vítěz je bezesporu součástí evropského kulturního dědictví, ale na rozdíl od historických památek nemůže být nikdy přestavěn. Musíme proto přijmout veškerá možná opatření, abychom podpořili jeho růst ve zdravém prostředí. Nesmíme nikdy zapomenout, jak důležité ekosystémy stromy jsou a jak je důležité je chránit," pronesl eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.
"Spojení lidí a stromů je staré jako lidstvo samo a pro nás má i duchovní význam otisknutý v našem vnitřním vesmíru. Mimochodem, stromy a zelené rostliny umožňují náš život na této planetě. Je proto důležité, aby společnost vnímala, že si stromy zaslouží naši pozornost a ochranu," uvedl ve svém projevu europoslanec RNDr. Pavel Poc.
Na slavnostním vyhlášení, kde se sešly významné politické osobnosti, zástupci neziskových organizací i představitelé evropských regionů, nechyběl ani zástupce ředitele DG SANCO Ladislav Miko, Erika Mink ze společnosti Tetra Pak, Thierry de l` Escaille z Evropského sdružení vlastníků půdy nebo radní Jihomoravského kraje Jaroslav Parolek, jehož kraj anketu o nejsympatičtější strom dlouhodobě podporuje. "Jsem hrdý na to, že se po 11 letech úspěšné národní soutěže Strom roku náš model motivace obcí pečovat o životní prostředí povznesl na evropskou úroveň a dnes udělujeme ocenění v Evropském parlamentu," zdůraznil v závěru ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.
Internetového hlasování o Evropský strom roku 2013, které proběhlo v únoru, se zúčastnili vítězové národních kol ze šesti evropských států - Bulharska, České republiky, Irska, Maďarska, Polska a Slovenska. Svým hlasem je podpořilo přes 45 tisíc lidí z celého světa. Největší množství lidí hlasovalo pro 250 let starý platan, který roste v areálu termálních lázní v maďarské obci Eger. Na druhém místě v evropské anketě skončil polský platan (13 898 hlasů), na třetí příčce se umístil Královský dub z Irska (5 785 hlasů).
Soutěž Evropský strom roku organizuje Nadace Partnerství spolu s Evropským sdružením vlastníků půdy. Soutěž podporuje Tetra Pak, Státní fond životního prostředí ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Jihomoravský kraj, IUCN a Vinařský fond České republiky.
Informace o anketě Evropský strom roku: www.treeoftheyear.org
Výsledky hlasování v Evropském stromu roku 2013:
  1. místo - Platan v Egeru (Maďarsko) - 14 205 hlasů
  2. místo - Platan v obci Kozy (Polsko) - 13 898 hlasů
  3. místo - Královský dub (Irsko) - 5 785 hlasů
  4. místo - Lípa z Novodvorské aleje (Česká republika) - 4 636 hlasů
  5. místo - Komjatický platan (Slovensko) - 3 876 hlasů
  6. místo - Moruše a ořešáky v Glušniku (Bulharsko) - 2 737 hlasů
Celkem hlasů: 45 137
Kontakt:
Hana Rambousková, koordinátorka Evropského strom roku, hana.rambouskova@nap.cz, +420 775 856 359

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů