Pátek, 26. dubna 2024

CO PROVEDE CHALUPA S ENERGETICKOU KONCEPCI?

CO PROVEDE CHALUPA S ENERGETICKOU KONCEPCI?

Jak maji byt hodnoceny dopady Kubovy verze statni energeticke koncepce na zivotni prostredi, navrhly ekologicke organizace ministrovi zivotniho prostredi Chalupovi. Odmitaji totiz, aby bylo posouzeni pouze formalni a s predem jasnym zaverem. V souladu se zakonem proto zadaji porovnani ruznych variant koncepce. Chteji, aby se jednim z klicovych ukazatelu pro hodnoceni koncepce stalo snizovani emisi sklenikovych plynu. V rozporu se zakonem se posouzeni take vyhyba preshranicnim dopadum, jako je znecisteni ovzdusi ci rizika jaderne havarie.

Chalupovo ministerstvo nyni na zaklade sebranych pripominek verejnosti rozhodne, jak by mela byt koncepce posuzovana. Vysledek bude posleze predlozen k verejne debate. Zpracovatelem hodnoceni je na zaklade vyberu ministerstva prumyslu firma AMEC s.r.o., sesterska spolecnost firmy AMEC Nuclear Czech Republic, a.s..

Ekologicke organizace predlozily dva vlastni navrhy energeticke koncepce CR Chytra energie a Energeticka (r)evoluce, ktere jsou plne porovnatelne s navrhem ministerstva prumyslu. Vznikly v lonskem a predlonskem roce ve spolupraci se zahranicnimi experty. Jedna se o konkretni, dukladne propocitane navrhy na reformu ceske energetiky, jejichz uskutecneni by zajistilo dostatek energie pro vsechny ceske domacnosti, srazilo jejich ucty a soucasne snizilo zavislost nasi ekonomiky na devastujici povrchove tezbe uhli, nebezpecnych jadernych elektrarnach a drahe dovazene rope ci plynu.

Sdruzeni take trvaji na odstraneni nejvaznejsich nedostatku koncepce, na ktere ve svych pripominkach jiz v lonskem roce upozornilo 3.700 obcanu. Pripominaji, ze Kubuv navrh napriklad:

- nepracuje dostatecne s potencialem energeticke efektivity;
- nerespektuje potrebu vyrazneho snizeni emisi sklenikovych plynu kvuli riziku globalni zmeny klimatu;
- stavi prekazky pro vyuziti moznosti cistych obnovitelnych zdroju energie;
- predpoklada masivni financni podporu kontroverznich projektu, jako jsou nove jaderne reaktory nebo spalovny nevytrideneho komunalniho odpadu.

Jan Nezhyba ze sdruzeni Arnika rekl:

"Secteno a podtrzeno, divim se, ze ministr Kuba svou koncepci nenazval Vytezit a spalit. Obsahle sice popsal, co vsechno by vykutal a nechal proletet kominy elektraren a spaloven, komplexni seznam rizik v podobe zateze toxickymi latkami pro zivotni prostredi a obyvatele Ceska zatajil. Brany spaloven by opustila znacna mnozstvi takovych latek, jako jsou dioxiny nebo arzen. Pokud chce ministr Chalupa budit aspon nepatrne zdani, ze mu jde o zivotni prostredi, musi Kubovu navrhu razantne oponovat."

Edvard Sequens ze sdruzeni Calla rekl:

"Ministerstvo zivotniho prostredi dostava pri hodnoceni statni energeticke koncepce prilezitost ukazat, ze neni jen dalsim ekonomickym rezortem, ale haji cistejsi zivotni prostredi."

Klara Sutlovicova z Centra pro dopravu a energetiku rekla:

"Chalupa nad svoji aktualizaci klimaticke politiky tak dlouho prokrastinoval, az nema nic, s cim by Kubovi oponoval. I proto jsme mu poslali nase propracovane navrhy na reformu ceske energetiky. Ty na rozdil od Kubovy koncepce zajisti, ze Ceska republika ferovym zpusobem prispeje k potrebnemu snizeni globalnich emisi sklenikovych plynu."

Jan Rovensky z Greenpeace uvedl:

"Samozrejme nas tesi, ze navrh koncepce pocita se zachovanim limitu tezby uhli, byt jejich dalsi existenci garantuje jen na 25 let. To je ovsem temer jedina pozitivni vec, kterou lze o Kubove energetickych planech rici. Zasadni, trvale udrzitelnou modernizaci ceske energetiky ovsem nenabizi, ba aktivne se ji pokousi blokovat. Ministr Chalupa by mel proto umoznit, aby se v ramci probihajiciho posuzovani porovnal Kubuv plan s Energetickou [r]evoluci a Chytrou energii. My se takoveho srovnani nebojime - uvidime, zda totez plati i o ministrech ODS."


Kontakty:


o Jan Nezhyba, Arnika, 739 593 364, jan.nezhyba@arnika.org
o Edvard Sequens, Calla, 602 282 399, edvard.sequens@calla.cz
o Klara Sutlovicova, Centrum pro dopravu a energetiku, 605 276 909, klara.sutlovicova@ecn.cz
o Jan Srytr, Ekologicky pravni servis, 775 154 087, jan.srytr@eps.cz
o Jan Rovensky, Greenpeace, 734 620 844, jan.rovensky@greenpeace.org
o Karel Polanecky, Hnuti DUHA, 775 778 202, karel.polanecky@hnutiduha.cz
o Monika Machova-Wittingerova, Jihoceske matky, 603 516 603, monika.wittingerova@centrum.cz
o Daniel Vondrous, Zeleny kruh, 724 215 068, vondrous@zelenykruh.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů