Čtvrtek, 28. března 2024

Investice do obnovitelných zdrojů energie loni klesly

Investice do obnovitelných zdrojů energie loni klesly

Celosvětové investice do obnovitelných zdrojů energie loni poprvé od roku 2009 klesly. Důvodem bylo ekonomické zpomalení ve Spojených státech a Evropě a pokles nákladů na solární technologie. Celkové investice činily 244 miliardy USD (4,7 bilionu Kč), což bylo o 12 procent méně než v roce 2011. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Programem OSN pro životní prostředí (UNEP) a odvětvovou organizaci REN21.

Investice od roku 2004 pravidelně rostly na nové rekordy, vyjma roku 2009, kdy sektor postihla globální finanční krize. Navzdory poklesu však byla loňská investovaná částka druhá nejvyšší v historii a šestkrát vyšší než v roce 2004.

Podle UNEP k poklesu loni přispěly hlavně obavy investorů, jestli vlády USA a Evropy budou nadále podporovat vznik nových obnovitelných zdrojů energie. Některé země v Evropě kvůli škrtům vládních výdajů omezily podpory pro projekty solárních a větrných elektráren.
Loni se rovněž snížily náklady na velké fotovoltaické systémy o zhruba 40 procent. Způsobila to nadměrná kapacita výroby.

Rozvojové země se na celkových investicích podílely 46 procenty. Investice zde stouply na rekordních 112 miliard USD, zatímco v rozvinutých zemích klesly o 29 procent na 132 miliardy USD. Růst zájmu o investice v rozvojových zemí je spojen s rostoucí poptávkou po energii v těchto oblastech a příznivějšími přírodními podmínkami pro jejich rozvoj.

Celková kapacita výroby z obnovitelných zdrojů energie loni stoupla o 8,5 procenta na 1470 gigawattů. Výroba elektřiny z větru má na celkové výrobě podíl 39 procent. Vodní a sluneční elektrárny se na celkové výrobě podílí každá zhruba 26 procenty, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů