Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přerov chce vyhlásit referendum o spalovně ještě letos

Přerov chce vyhlásit referendum o spalovně ještě letos

O možném umístění spalovny na území Přerova by obyvatelé města měli rozhodnout v referendu ještě letos. Konat by se mělo zřejmě na konci listopadu. Oznámilo to dnes vedení města. Přerov jako nejvhodnější místo pro vybudování spalovny v Olomouckém kraji vyplynul ze studie, kterou si nechal vypracovat kraj. Proti vybudování tohoto energetického zařízení ve městě se však již před časem postavilo veřejně mnoho místních lidí.

"V současné době už pracujeme na přípravě referenda. Poprvé se sešla pracovní skupina složená z 11 zastupitelů města, kteří se touto záležitostí zabývají. Předběžně počítáme s tím, že by se referendum mohlo konat koncem listopadu letošního roku. Termín ale ještě včas upřesníme. Každopádně chceme, aby se lidé svobodně v referendu rozhodli," uvedl primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Vedení města již na webové stránky www.prerov.eu umístilo anketu, v níž se lidé mohou do 9. září vyjádřit, zda mají o referendum zájem. Poté zastupitelé města o vypsání referenda rozhodnou.

Referendum bude podle odhadů stát zhruba jeden milion korun. Musí se uskutečnit do 90 dnů od oficiálního vyhlášení a má svá jasně vymezená pravidla. Podle právničky města Jany Hrubé jednou z podmínek je například účast alespoň 35 procent oprávněných osob zapsaných v seznamech.

Krajská studie vybrala pro spalovnu čtyři lokality. Na prvním místě se umístil areál teplárny v Přerově, ve hře byla i Mohelnice či cukrovar v Prosenici na Přerovsku. Proti studii kraje vystoupili ekologové, loni v dubnu se proti záměru postavili i mnozí Přerované, kteří se vydali na protestní pochod městem. Na protest vznikla ve městě občanská iniciativa, na svou stranu získala i zástupce České lékařské komory. Mnozí obyvatelé města se obávají, že spalovna zhorší ovzduší a zatíží dopravu.

O spuštění spalovny kraj uvažuje kolem roku 2018. Nakládání s odpady začal řešit i proto, že v roce 2023 zákon zakáže ukládat odpady do země. V Olomouckém kraji je 14 skládek komunálního odpadu. Podle zástupců kraje je to ten nejhorší způsob nakládání s odpady, který nemá dlouhou budoucnost. Zařízení na energetické využití odpadu by mělo ročně zlikvidovat až 200.000 tun odpadu.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů