Pátek, 19. dubna 2024

Cíl detektivů: rozbít síť mezi lobbisty, politiky a žalobcem

Cíl detektivů: rozbít síť mezi lobbisty, politiky a žalobcem

Desítky milionů pod vodou

Z odůvodnění k prohlídkám se toho ale dá zjistit mnohem víc. Včetně toho, jak rozvětvená kauza to nejspíš bude.

Jedna z linií, po nichž policisté pátrají, se týká veřejných zakázek státního podniku Povodí Vltavy z let 2007 až 2010. Detektivy zajímá hlavně pětice tendrů dohromady za sto milionů, na nichž se měly podílet společnosti napojené na Romana Janouška. Podklady k nim si vyšetřovatelé v podniku vyzvedli už dřív, do jeho kanceláří proto minulý týden nemuseli.

Tehdejší ředitel Povodí Vltavy Jan Slanec pro HN odmítl, že by výběrová řízení byla jakkoli zmanipulovaná: "Všechny zakázky byly zadány podle zákona. Proběhly u nich standardní kontroly ze strany ministerstva i antimonopolního úřadu, žádná z nich nezjistila, že by něco mělo být špatně." Dnes člen ODS Slanec pracuje jako šéf České inspekce životního prostředí, kam jej dosadil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. "Kategoricky odmítám případné spekulace, že by ve jmenování pana Slance sehrál jakoukoli roli kdokoli ze zmíněných pánů. Dříve jsem ho neznal, byl mi doporučen z více stran jako odborník," řekl HN místopředseda ODS a letitý vrcholný představitel pražské organizace strany. Na dotaz, jak dobře se právě z Prahy zná on sám s Janouškem či Rittigem, už neodpověděl.

Bez odpovědi zůstala také otázka na bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS), který měl pod sebou Povodí Vltavy v letech 2007 až 2009. Zrovna o jeho napojení na Janouška se už policie minimálně jednou zajímala. V roce 2009, když Švýcaři zablokovali bývalému číšníkovi přes 200 milionů na kontech, zkoušel speciální policejní tým Les rozkrýt machinace kolem Podpůrného rolnického fondu, na nichž se Janoušek údajně podílel.

Promazaná mašina

Pokud by se policistům podařilo doložit vše, co naznačují v materiálu, který HN mají, politický systém by se pořádně zatřásl.

Mělo totiž jít o propracovaný mafiánský systém, jak vyvádět z veřejných rozpočtů desítky milionů. Každý článek přitom měl jasně danou roli: žalobci se měli postarat, aby vše zůstalo nevyšetřeno, politici a úředníci zaručili, že se vypisovaly zakázky, právníci zakládali anonymní firmy a prali peníze hlavně ve švýcarských bankách.

Kráceno

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů