Sobota, 11. května 2024

ČKD Group sčítá zakázky. Poslední je za miliardu pro Agrofert

Firma těží z ekologizace energetiky. Podle šéfa ČKD Jana Musila to může být nový trend ve strojírenství.

ČKD Group sčítá zakázky. Poslední je za miliardu pro Agrofert

Skupina ČKD Group má pro letošní rok již splněno. "Jen v segmentu energetiky jsme prakticky naplnili kontrakční čísla tohoto roku za šest měsíců. Představuje to šest nově získaných zakázek a objem pět miliard korun," říká v rozhovoru pro HN generální ředitel skupiny Jan Musil.

Stěžejní součástí letošních kontraktů ČKD přitom byly snahy o ekologizaci české energetiky. Zakázku za dvě miliardy podepsalo ČKD s Plzeňskou teplárenskou na dodávky pro výstavbu spalovny v Chotíkově, na miliardu přijde zakázka na denitrifikaci zdroje pro ArcelorMittal.

"Minulý týden jsme navíc podepsali smlouvu se společností Lovochemie ze skupiny Agrofert za zhruba jednu miliardu korun," doplnil Musil. Předmětem této významné dodávky je kompletní výměna dvou uhelných práškových kotlů a jejich náhrada za jeden moderní fluidní kotel s příslušenstvím o výkonu 90 MW.

Podle Musila se přitom může jednat o nový trend, který českému strojírenství zajistí nové zakázky. Minulý rok prošel zákon o emisích, který od roku 2016 zavádí přísnější pravidla pro energetické i průmyslové firmy na množství vypouštěných oxidů dusíku, síry, polétavého prachu a dalších. A v Moravskoslezském kraji, který má historicky problém s kvalitou ovzduší, platí přísnější pravidla již nyní.

"Zmíněné zakázky jsou podle mého první vlaštovkou, bude to čekat řadu dalších podniků s vlastními energetickými zdroji. Navíc to může jít dominovým efektem na Slovensko a dál do Ruska," tvrdí Musil.

Co může být pro strojírenství příležitostí, je často pro průmysl nevítanými výdaji. Kromě toho totiž firmy musí investovat do projektů snižujících emise CO2 a přispívat na podporu obnovitelných zdrojů. To je finančně nákladné hlavně pro energeticky náročně obory, jako je hutnictví, které muselo na ekologizaci za posledních dvacet let investovat přes 94 miliard korun.

Jak nedávno uvedl pro HN místopředseda představenstva ArcelorMittal Jan Rafaj, na poplatcích za obnovitelné zdroje firma zaplatí další půlmiliardu korun ročně.

Kromě zakázek v Česku ale ČKD získává zakázky i jinde. Po dvoumiliardovém Chotíkově například vyjednává o výstavbě spalovny odpadů za šest až osm miliard korun v Mexiku, ještě blíže k podpisu je další projekt na spalovnu v Rusku, tentokrát v hodnotě okolo 4,5 miliardy.

I když ještě před rokem vypadala výstavba spaloven nadějně i v Česku a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba plánoval v rámci úspory uhlí a omezení skládkování doslova jednu spalovnu v každém kraji, nyní to tak růžově nevypadá. Evropská unie již nechce poskytovat miliardové dotace, a nedávno tak například svůj projekt v Komořanech odpískala energetická dvojka na trhu - Energetický a průmyslový holding.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů