Pátek, 29. března 2024

První certifikovaná Ukázková přírodní zahrada ve Zlínském kraji se nachází v Hostětíně

První certifikovaná Ukázková přírodní zahrada ve Zlínském kraji se nachází v Hostětíně

Přírodní zahrada. Zahrada, kde se žije a hospodaří v souladu s přírodou. Plná rostlin, bylinek, ovocných stromů, hmyzáčků, ptáků, plazů i hadů, z nichž každý zde má svůj "domeček". Zahrada, kde si každý najde to "své" - inspiraci, ponaučení i zábavu. Takovou zahradu můžete vidět v Hostětíně.

V uplynulém týdnu zahrada získala i oficiální certifikaci Ukázková přírodní zahrada a pyšní se mezinárodně platnou plaketou.

23. června ve 14 hodin pracovníci Centra Veronica zahradu slavnostně otevírají. Při Zahradní slavnosti se můžete těšit na bohatý program pro děti i dospělé. Pro děti je připravená dětská stezka s tématem přírodní zahrady, výtvarné a zábavné aktivity pro děti, hledání kamarádů - zvířátek v zahradě. Děti poznají nejrůznější domečky a hotely pro živočichy v sadu a budou si moct vyrobit domeček pro škvory, kteří jsou v zahradě velmi užiteční. Pro návštěvníky bude připraveno malé občerstvení formou pomazánek z bylin a plevelů a ochutnávka bylinkových nápojů. Celý program doprovodí i výstava obrázků žáků okolních škol a vyhlášení vítězů soutěže žáků mateřských a základních škol na téma Přírodní zahrada. Po celou dobu budou probíhat i lektorované exkurze po zahradě, poradenství pro dospělé k přírodním zahradám, ukázka odborné literatury k tématu.

V ukázkové přírodní zahradě uvidí návštěvníci řadu typických prvků, které si mohou vybudovat i na své zahradě, pokud ji chtějí mít v přírodním stylu. Obdivovat budete moct: bylinkové záhony a bylinkovou spirálu, vyvýšené záhony, záhon "klíčová dírka" a "sluneční past", prvky pro podporu života v sadu (hadník, ještěrkovník, broukoviště, ježkovník, budku pro netopýra, hmyzí domečky, dům pro čmeláky, ptačí budky), ukázkový ovocný sad starých odrůd ovoce (mimo jiné oskoruši, rakytník, áronie, mišpule aj.) a herní prvky z vrbového proutí.

Více informací o přírodních zahradách: http://www.veronica.cz/?id=563

Kontaktní osoba:

Aneta Zádrapová, aneta.zadrapova@veronica.cz, tel. 721 905 124

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů