Pátek, 29. března 2024

Odstartoval mezinárodní závod solárních kol s českou účastí

Odstartoval mezinárodní závod solárních kol s českou účastí

V neděli 16. června odstartoval ve francouzském městě Chámbery závod solárních kol, jehož cíl je v kazašském hlavním městě Astana. Jediným účastníkem závodu z České republiky je Czech Solar Team ve složení Honza Galla a Karel Šebela, který se rozhodl ujet více než 7300 km dlouhý závod na ležatých tříkolkách se solárním pohonem.

Již v pátek proběhly technické kontroly samotných kol, která musejí odpovídat přísným bezpečnostním a technickým regulím, ale jejich rozmanitost je více než obrovská. Závodu se účastní jak standardní kola se solárními panely na vozíku, tak lehokola a ležaté tříkolky, ale i ručně poháněný handbike. Sobota byla vyhrazena oficiálnímu zahájení závodu, kterého se zúčastnili představitelé správní oblasti Savojska a kazašský velvyslanec ve Francii. Poté se účastníci závodu vydali na dvoudenní jízdu tamním regionem, která končila na vrcholu sedla Petit St. Bernard ve výšce 2188 metrů nad mořem. A zde byl také závod v neděli oficiálně odstartován.

"Rádi bychom dojeli do Astany za čtyřicet dní, což znamená, že musíme denně ujet kolem 200 km. V následujících dnech nás čeká přejezd Itálie, Slovinska a Chorvatska a postupně se začneme přesouvat dále na východ, kde očekáváme ještě větší vedra, daleko horší silnice, problémy s byrokracií i nedostatek obchodů a vody. Ale to hodně předbíháme," říká Honza Galla.

závodCzech Solar Team je jediným francouzsky nemluvícím účastníkem závodu solárních kol s názvem The Sun Trip a zároveň také jeho jediným účastníkem z České republiky. Závodu, který má expediční charakter, se účastní třicet posádek ze šesti zemí světa. Závod ze Chámbery do Astany se jede bez podpůrných aut, bez předem domluvených noclehů a s veškerým vybavením naloženým na kolech. Jediným kontrolním bodem na trati je ruské Soči, dějiště příštích zimních olympijských her.

Czech Solar Team

Honza Galla (32) a Karel Šebela (40) absolvovali už v roce 2011 svou první solární výpravu. Tehdy ještě na ležatém tandemu se dvěma solárními panely na speciálním vozíku za sebou. Panely, které tenkrát měli, byly až příliš těžké a motor málo výkonný. Za 13 dní se jim podařilo ujet 2300 km. Když se dozvěděli o připravovaném závodu, věděli, že se jej chtějí zúčastnit. V první řadě museli přemluvit organizátora, aby je pozval i přesto, že nemluví francouzsky, což byla pro první ročník podmínka. Už dva měsíce nato jeli do Maďarska testovat svou koncepci tříkolky se solárním panelem nad jezdcem i na vozíku. Jejich strategie vychází z předchozích zkušeností a sází na maximální velikost panelů i baterií. Dali si za cíl dojet do Astany za maximálně 45 dní. Jejich cestu můžete sledovat na www.czech-solar-team.com nebo na jejich facebookovém profilu https://www.facebook.com/CzechSolarTeam.

Kontakt:
Honza Galla, honza@azub.cz, +420 774 298 229

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů