Pátek, 29. března 2024

FESTIVAL reSITE LÁKÁ OD PÁTKU NA BOHATÝ PROGRAM DO NÁPADITÉHO PAVILONU NA KARLOVĚ NÁMĚSTÍ

FESTIVAL reSITE LÁKÁ OD PÁTKU NA BOHATÝ PROGRAM DO NÁPADITÉHO PAVILONU NA KARLOVĚ NÁMĚSTÍ

Fitness i tango v parku, cyklojízdy a toulky Prahou, urbanistické workshopy, pouliční hry i snídaně se světovými architekty nabídne od pátku 21. června do neděle 23. června festival reSITE. Pro všechny, kdo se chtějí dozvědět více o možnostech zlepšení kvality života ve městě či budoucnost Prahy, vyroste na Karlově náměstí subtilní, ale nepřehlédnutelný dřevěný pavilon. Kromě četných aktivit v tomto festivalovém centru pod širým nebem je součástí reSITE i odborná mezinárodní konference o budoucnosti metropolí v centru DOX (20. a 21. června). Unikátní koncept akce spojuje odborníky z nejrůznějších částí světa a zároveň přináší inspiraci všem obyvatelům měst. Více informací na www.resite.cz.

Už v pátek 21. června večer si mohou zájemci užít v ulicích města hru Byl jednou jeden... chleba, případně si zabojovat o svobodu slova ve hře Vítejte v Bělorusku. Obě dobrodružné výpravy povedou členové divadelního spolku I Spy, sraz je v 18:00 u reSITE pavilonu.

Přímo v něm se v pátek ve 20:15 podělí o své zkušenosti a vize slavní architekti, kteří se specializují na budoucnost světových metropolí. Španěl Ginés Garrida představí projekt rozsáhlého městského parku Madrid Río, který byl realizován v roce 2003 namísto magistrály, vedoucí podél řeky středem metropole. Architektka Maria Aiolova z futuristického newyorského studia Terreform One předestře pod širým nebem obřího Karlova náměstí provokativní vize, jak by mohla vypadat města v roce 2100. Její přednáška bude vycházet z teze, že "architekti jsou stále více vedeni ke vnímání věcí a potřeb v širším kontextu než dnes". To vede ke vzniku nové definice urbanisty, který v sobě spojuje vědce, designéra, ekologa, sociologa i ekonoma. V Galerie Jaroslava Fragnera je již od středy 19. června k vidění související výstava k projektu Madrid Río.

Sobotní i nedělní program startuje v 11:00, a to Městským fitness. Kdo se chce protáhnout, ten se buď na hodinu svěří do rukou lektorkám z Bindu Yoga Studia, nebo se nechá odborně vést trenérkou z klubu Jdu běhat.

V pravé poledne bude následovat pozdní Mezinárodní snídaně designérů. V sobotu v pavilonu pobesedují architekti Stefan Rettich (Lipsko), Florian Kohl (Berlín) a Jonas Norsted (Oslo). V neděli pak budou o lítém boji městských inovátorů s městskou samosprávou diskutovat Adam Gebrian a Vít Masare (Automat Praha), David Kašpar (Street For Art, Praha) a Enrique Penalosa (ex-primátor, Bogota). Vstup veřejnosti je volný a vítaný!

V sobotu i v neděli ve 14:00 vyrazí od pavilonu tematická cyklojízda, během níž si návštěvníci vychutnají pražskou architekturu i typické pražské nástrahy cyklistům.

Sobotní odpoledne pak nabízí od 14 hodin urbanistickou tvůrčí dílnu Nadace proměny pod vedením Jana Pfeiffera, kde si dospělí i děti mohou navrhnout ideální město. Že při kreslení vnímáme své okolí jinak, dokáže v 16 hodin workshop kreativní ředitelky festivalu Yulii Yakushové. A Příběh pavilonu poté odvypráví jeho samotní tvůrci - studenti Architektonického institutu v Praze.

V sobotu večer zve reSITE ještě na představení Tance Praha na téma dialogu mezi architekturou, umělci a diváky. Španělská dvojice La Coja Dansa se promění v pohádkové postavy z látky na sny a česká tanečnice Antonie Svobodová vystoupí s živým hudebním doprovodem.

V neděli se program ještě zahustí. Po rozcvičce a snídani se mohou zájemci zúčastnit workshopu Hravý urbanismus, kde se dozví, jak vytvořit platformu pro kreativní proměnu našeho okolí. Prostor pavilonu osvěží během odpoledne tanečníci tanga ze světové skupiny Flash Mob, otevře se Ateliér přírodní architektury a dojde na prezentace výjimečných projektů, které Prahu posunují směrem k ideálnímu městu - Kontejnery k světu, Prague Activators a O strom více na Praze 7.

Festival v neděli vyvrcholí procházkou po nedalekých památných místech typu "nové schody, nová dlažba, opravený výtluk", které se na popud občanských sdružení Pražské matky a Oživení podařilo opravit na území Prahy 1 a 2. Závěr bude patřit promítání dánského filmu Human Scale (Lidský rozměr) o problému chodců a aut ve městech, kterým se více než čtyřicet let zabývá urbanista Jan Gehl (k vidění taktéž v pátek ve 20:00 v kině Světozor).

reSITE navštíví celá řada světových expertů, kteří se 20. a 21. června před hlavním víkendem zúčastní odborné konference v centru DOX. O své zkušenosti i často revoluční ideje i praktická řešení se přijedou podělit například: Alexandros E. Washburn - hlavní urbanista v oddělení plánování města New York, Adrian Benepe - ředitel Oddělení městských parků tamtéž nebo nizozemský architekt a urbanista Kees Christiaanse. Diskutovat budou na témata: Metropole v centru Evropy a Nekonečné zdroje - lidé jako nejcennější kapitál každého města.


Dvouapůldenní workshop, během nějž vznikne experimentální pavilon pro další ročníky reSITE, povede britský konstruktér, umělec a filosof světového jména Cecil Balmond. Jeho přenáška přístupná zdarma na závěr workshopu bude v neděli v 19:00 určena nejen architektům a designérům, ale především veřejnosti.

Avšak pozor! Doprovodný program festivalu začíná již ve středu 19. června, kdy bude například udělena Evropská cena za městský veřejný prostor 2012 projektu Madrid Río v Galerii Jaroslava Fragnera. Ve čtvrtek se také v Holešovicích uskuteční happening upozorňující na bariérové zastávky znemožňující cestování vozíčkářům.

Kompletní program je k dispozici na http://resite.cz/download/programs/Festival%20Program%20CZ.pdf.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů