Pátek, 29. března 2024

Duhovky: Vláda padá, ale na Šumavě se pořád něco děje

Duhovky: Vláda padá, ale na Šumavě se pořád něco děje

SEDMÁ GENERACE

Zítra vstanu a změním svět

Nové, letos už třetí, číslo společensko-ekologického časopisu Sedmá generace přináší téma s názvem Zítra vstanu a změním svět. "Podezírat nás z nevědomosti, že náš nadmíru zauzlený svět nejde `změnit`, by ovšem bylo po 22 letech vydávání Sedmé generace nedorozumění," píše v editorialu šéfredaktor Vít Kouřil.

V novém čísle se můžete těšit na rozhovor se sociologem Janem Kellerem, reportáž o muži, který "sází budky", portrét Anny Pammrové, filosofky a básnířky se zeleným srdcem, či úvahu o hřbitovech 2.0.

Sedmou generaci si lze předplatit papírově i elektronicky. Myslíme i na vaše čtečky a chytré telefony. Více informací zde.

AKCE
"Den pro Šumavu"

Chcete vědět něco o Šumavě, ale nemáte se koho zeptat? Tak tento čtvrtek budete mít skvělou příležitost, dorazíte-li mezi čtvrtou a šestou hodinou odpolední do KLUBOVNY v Dejvicích.

Na programu je beseda o šumavském národním parku s předními českými odborníky: emeritním profesorem Univerzity ve Wageningenu Josefem Fantou, exministry životního prostředí Martinem Bursíkem a Bedřichem Moldanem, exředitelem šumavského národního parku Františkem Krejčím, botaničkou Zdenkou Křenovou, zoologem Mojmírem Vlašínem a předsedou Rady Hnutí DUHA Jaromírem Kyzourem. Moderuje novinář Čestmír Klos.

Na viděnou.

VÍTĚZSTVÍ
Soud nám dává opět za pravdu

Jedovaté postřiky v Národním parku Šumava byly použity nezákonně. Tečka. Krajský soud v Českých Budějovicích potvrdil, že správa parku i ministerstvo životního prostředí postupovaly protizákonně.

Rozsudek uvádí, že pesticidy hubí nejen kůrovce, ale ohrožují také chráněného tetřeva a mnoho dalších živočichů - mimo jiné i přirozené nepřátele nepopulárního brouka.

Lesnický expert Hnutí DUHA Jaromír Bláha k tomu poznamenal: "Mnoho let jsme kritizovali protizákonné používání jedovatých látek v národním parku, které ničí vše živé v okolí. Loni nám došla trpělivost a podali jsme žalobu na ministerstvo životního prostředí. Jsem rád, že nám soud dal za pravdu. Ministerstvo musí vyvodit důsledky a samo zrušit letošní nezákonné povolení jedovatých pesticidů. Správa parku by měla okamžitě přestat postřiky používat."

Připomeňme, že se ve věci šumavského národního parku nejedná o první vyhraný soud nás nebo našich spojenců. Na kontě máme společně také další zářezy týkající se bezzásahového hospodaření nebo nezákonného zásahu policie proti poklidné občanské blokádě.

ANKETA
Víme, co jíme?

Kauzy jako "posypová sůl v uzeninách" nebo "konina převlečená za hovězí" nám připomínají, že mnohem méně, než bychom si přáli. Řekněte s námi ano místním potravinám. Jídlo z blízka je čerstvé, zdravé a chutné. Navíc víte, od koho jej vlastně kupujete a pomůžete odlehčit silnicím od nebezpečných kamionů.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Podle čeho se při nákupu rozhodujete? Vyplňte naši anketu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů