Čtvrtek, 18. dubna 2024

RozVerky Ekologického institutu Veronica

RozVerky Ekologického institutu Veronica

Zahradní slavnost v Hostětíně

Slavnostní otevření certifikované ukázkové přírodní zahrady Centra Veronica v Hostětíně se koná v neděli 23. června od 14 do 17 hod. Součástí slavnosti bude zábavný i vzdělávací program pro děti i dospělé, např. dětská stezka, výroba hmyzích domečků, výstava a vyhlášení vítězů soutěže žákovských prací, ochutnávka medů a včelích produktů, ukázky prvků přírodních zahrad a další. Po celou dobu možnost poradenství. Občerstvení ve formě pomazánek z bylin a plevelů a bylinkových nápojů.
Jste srdečně vítáni!
Více informací naleznete zde.

Zahradní slavnost v Hostětíně

Právě vyšlo nové dvojčíslo časopisu Veronica.

Aktuální Veronica Vás pozve do našeho nejmenšího Národního parku - do Podyjí. Na jeho území se nachází řada unikátních společenství živé i neživé přírody, chránění živočichové i rostliny. Zaměstnanci Správy NP Podyjí vás seznání s aktuálními otázkami praktické ochrany přírody, jako například kolik území nechat samovolnému vývoji a o která území pečovat. Také se podíváme k sousedům přes řeku - do rakouské části parku Thayatal. Příspěvků se nám tentokrát sešlo tolik, že jsme se rozhodli vydat dvojčíslo. Přejeme krásné letní počtení!
Pokud vás toto číslo inspiruje k letní návštěvě Podyjí (a my věříme, že ano), můžete také zhlédnout výstavu fotografií Jarmily Kocourkové a Jaroslava Horáka Zapomenuté řeky. Výstava obsahuje unikátní snímky řeky Dyje a jejích přítoků z let 1970 - 1990 a koná se na I. nádvoří Státního zámku Vranov nad Dyjí, v galerii Tajána. Otevřeno je až do 31. srpna denně kromě pondělí od 9 do 17 hod., v září pouze v sobotu a v neděli.
Více informací naleznete zde.

Čtvrtý turnus tábora pro rodiče s dětmi v Hostětíně - poslední volná místa!

Pro velký zájem jsme letos připravili další termín tábora od 5. do 9. srpna 2013. Vydejte se i Vy společně s dětmi na tábor do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat. Program (nejen) pro děti bude protkán napínavou celotáborovou hrou. Vezměte s sebou své přátele a dětem jejich kamarády!
Více informací naleznete zde.

Víte, co přinesly projekty v Hostětíně?

Právě vydáváme třetí aktualizované a doplněné vydání studie "Co přinesly projekty v Hostětíně?" s podtitulem "20 let na cestě k energetické soběstačnosti". Kompletní data, jedinečné zkušenosti a hodnocení přínosů obecní výtopny na biomasu, moštárny, kořenové čistírny odpadních vod, pasivního domu a dalších projektů. Publikace poslouží představitelům veřejné správy nejen na lokální úrovni, studentům i všem ostatním zájemcům o udržitelný místní rozvoj a podporu místní ekonomiky.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna radí: cestujte šetrně!

Jak budu v létě cestovat? Tuto otázku si nyní pokládá mnoho z nás. Pokud chceme poznávat vzdálenější kraje, musíme si vybrat, jaký dopravní prostředek na svých cestách použijeme. Často tak volíme mezi několika více či méně ekologicky nepříznivými variantami. Nejpříznivější z hlediska životního prostředí je, kromě pěšího putování nebo jízdy na kole, cestování vlakem.
Více informací naleznete zde.

Novinky v našem elektronickém obchodě.

Zemědělský kurz
Poprvé v našem e-shopu uvádíme klasickou knihu Rudolfa Steinera. Kniha nabízí alternativní pohled na hospodaření na zahradě. Zabývá se kosmickými a terestrickými podmínkami zdravého zemědělství, obsahuje souhrn osmi přednášek autora z roku 1924.

Význam retence vody v říčních nivách
Nárůst extrémních hydrologických jevů v posledních letech přiměl skupinu autorů a autorek - z řad expertů na geologii, ekologii, krajinné inženýrství či vodní hospodářství - k vytvoření knihy, která doporučuje, jakým způsobem hospodařit v blízkosti vodních toků.

DVD Vlci v Lužici
Dokument o návratu vlků do německé Lužice. Rodinný život vlků a jeho ohrožení. Jako bonus dokument o těchto fascinujících šelmách u nás: Strážci beskydských šelem.
Více informací naleznete zde.

Letní provoz Ekologické poradny Veronica

Během července a srpna se na Vaši osobní návštěvu na Panské 9 v Brně těšíme v úterý a ve čtvrtek 9-13 hod., ve středu 13-17 hod. Online jsme k dispozici i nadále 24 hodin denně. Každé úterý odpoledne bude také fungovat studánková poradna.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů