Úterý, 19. března 2024

Česká geologická služba a výzkum podzemních vod

Česká geologická služba a výzkum podzemních vod

Výzkum v oblasti podzemních vod je motivován potřebou poznání mechanizmů a zákonitostí proudění podzemních vod v hydrogeologických strukturách, stanovení hydraulických vlastností hornin a chemického složení podzemních vod. Výsledkem je definování podmínek tvorby podzemních vod, infiltračních oblastí, míst akumulace a drenáže v hodnocené struktuře.

Získané poznatky slouží v praktických aplikacích pro hodnocení zdrojů podzemních vod, jejich využitelnosti, kvality a strategie jejich ochrany. Informace o chemickém složení podzemních vod jsou využívány jako podklady pro posouzení jejich vhodnosti pro vodárenské účely.

Aplikovanou součástí hydrogeologických výzkumů je také problematika ukládání nebezpečných odpadů a surovin do horninového prostředí. Zde je výzkum zaměřen na hydraulické vlastnosti pevných hornin a na vývoj metodiky a technického vybavení pro terénní testy v maloprofilových vrtech.

Hlavními směry výzkumu ČGS v oblasti podzemních vod v současné době jsou:

Rebilance zásob podzemních vod

Projekt zahrnuje přehodnocení přírodních zdrojů podzemních vod ve vybraných hydrogeologických rajonech a přípravu metodického a organizačního základu pro systémové a pravidelné přehodnocování přírodních zdrojů podzemních vod na celém území ČR v budoucích letech.

Hydrogeologické mapování

Specialisté ČGS se v rámci edice geologických map 1 : 25 000 věnují tvorbě hydrogeologických map a schémat včetně vysvětlujících textů.

Aplikovaná hydrogeologie

ČGS se dlouhodobě zabývá studiem hydraulických vlastností puklinového prostředí pevných hornin při řešení projektů orientovaných na ukládání odpadů a surovin do horninového prostředí.

ZDROJ:ČGS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů