Čtvrtek, 28. března 2024

Čína zahájila první pokusný projekt obchodování s emisemi

Čína zahájila první pokusný projekt obchodování s emisemi

Čína, která vypouští do ovzduší nejvíce oxidu uhličitého na světě, zahájila dnes ve městě Šen-čen na jihu země první pokusný projekt obchodování s emisními povolenkami. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Šenčenský projekt se má do roku 2014 rozšířit do dalších šesti oblastí Číny a po roce 2015 by mohl fungovat v celé zemi.

Čína chce do roku 2020 snížit množství vypouštěného oxidu uhličitého na jednotku hrubého domácího produktu o 40 až 45 procent oproti hodnotám v roce 2005.

Plán obchodování s emisními povolenkami má firmy přimět snížit exhalace oxidu uhličitého stanovením limitu pro emise v daném regionu. Firmy dostanou kredity, tedy povolenky, rovnající se jedné tuně zmíněného skleníkového plynu, a ty budou moci podle svých potřeb kupovat či prodávat. Čím víc budou znečišťovat ovzduší, tím víc financí vynaloží na koupi kreditů. Podniky šetrnější k životnímu prostředí budou naopak moci přebytečné kredity nabízet a vydělávat na nich.

Šenčenská burza emisních povolenek, která byla dnes uvedena do provozu, zahrnuje 635 průmyslových a stavebních společností. Uvažuje se také o zapojení dopravních firem a všech velkých závodů, které spotřebovávají ropu, plyn, uhlí a elektřinu.

Speciální ekonomická zóna Šen-čen má z regionů připravených k testovacímu projektu nejmenší uhlíkové emise. Pilotní schéma se má postupně rozšířit i na Peking, Šanghaj, Tiencin, Čchung-čching a provincie Chu-pej a Kuang-tung.

V Evropě se obchodování s emisními povolenkami nedaří podle představ. Největším problémem systému je nízká cena povolenek. Ta je z velké míry daná poklesem ekonomické aktivity v řadě oborů. Na trhu je tak k dispozici množství nevyužitých povolenek, což vedlo k poklesu cen z původních asi 30 eur za tunu oxidu uhličitého na přibližně sedm eur za tunu, a tím i nižší motivaci podniků využívat šetrné technologie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů