Čtvrtek, 25. dubna 2024

Srbskem na bicyklu - návrh výletu

Srbskem na bicyklu - návrh výletu
  • 1. - 2.den: odpolední odjezd z ČR, přejezd přes Slovensko a Maďarsko do Srbska, dopolední příjezd do vesničky GOLUBAC na břehu Dunaje, prohlídka stejnojmenné malebné hradní zříceniny, přejezd k prehistorickému sídlišti LEPENSKI VIR, odtud již na kole po silničce podél Dunaje, jehož vody se zařezávají do skalnaté KAZAŇSKÉ SOUTĚSKY s výhledy na rumunský BANÁT, na kolech dojedeme až k majestátné hrázi přehrady ŽELEZNÁ VRATA (60 km), etapu zakončíme v hospůdce s možností krátkého odpočinku na pláži na břehu Dunaje a s koupáním v dunajských vodách (60 km), autobusem přejezd do ZAJEČARU, nocleh v hotelu (2 noci na stejném místě).
  • 3. den: celodenní výlet na kole krajinou řeky TIMOK u srbsko-bulharských hranic, stará silnice nás zavede do historických kamenn ých vinných sklepů nad sympatickou vesničkou RAJAC s ochutnávkou místních vín (50 km), zpět na ubytování do Zaječaru nás zaveze autobus. Pro sportuchtivé lze absolvovat i zpáteční cestu s případnou terénní vložkou na kole.
  • 4. den: ráno busem přes GAMZIGRAD, prohlídka jedné z nejzachovalejších římských pevností ze 3. století - FELIX ROMULIANA (hradby, mozaiky, mramorové sloupy, lázně) a dále přejezd do nejpopulárnějšího lázeňského města VRNJAČKA BANJA (minerální prameny, most lásky) ležícím pod zalesněným horským masivem GOČ, na kolech vystoupáme za výhledy na pohoří Goč a největší srbské pohoří KOPAONIK nazývané také "pohoří slunce", cestou můžeme ochutnat vynikající pstruhy připravované na několik způsobů, cyklistický výlet zakončíme v lyžařském centru BRZEČE (50 km) na pomezí Kosova, nocleh v horském penzionu rodinného typu.
  • 5. den: na kolech vyjedeme na PANČIČEV VRH (2 017 m) ležící v NP KOPAONIK, možnost absolvovat výstup též pěšky, z vrcholku pohoří je překrásný výhled na pohoří Šar, Komovi a Starou planinu, dále nás pak čeká sjezd do městečka JOŠANIČKA BANJA, kde lze etapu zakončit v restauraci s vynikajícími balkánskými specialitami na grilu (60 km), odtud busem historickým srdcem Srbska, údolím kraje RAŠKA podél řeky IBAR do významného srbského kláštera STUDENICA, kdo bude chtít, ten absolvuje až do kláštera celou etapu na kole (90 km), nocleh v klášterním komplexu.
  • 6. den: ráno prohlídka kláštera STUDENICA (UNESCO), nejhonosnější a nejvzácnější církevní stavba v Srbsku založená ve 12. století zakladatelem srbského státu Stefanem Nemanjou, autobusem přejezd přes pohoří Golija do pohoří Javor, odsud již na kole nádhernou horskou scenerií po zapomenutých asfaltových a šotolinových silničkách do sluncem zalitého pohoří ZLATAR (60 km), cesta nás zavede podél kláštera DUBNICA (15. století) k UVAČKO JEZERU skrytému mezi vápencovými útesy, k domovu bělohlavých supů, vystoupáme na vyhlídku a po polních cestách sjedeme k jezeru smýt pot do jeho průzračných vod, nocleh v hotelu.
  • 7. den: ráno přesun do horského národního parku ZLATIBOR, kde nás čeká celodenní
  • c ykloturistika (60 km), po silničkách náhorní planiny projedeme ospalé horské vesničky, zastávka u vodopádu v GOSTIILJE, krasová jeskyně STOPIČA PEČINA, menší sestra tureckého Pamukkale s říčkou Ponor tvořící přehrazené kaskádovité stupně, etapu zakončíme ve vesnici SIROGOJNO se skanzenem pod otevřeným nebem. Dnešní noc bude mít nádech romantiky - nocleh strávíme přímo v původních dřevěnicích (moderně vybavených) ve skanzemu.
  • 8. den: na kolech nejhezčí národní park v Srbsku - TARA, nejdříve navštívíme uprostřed hor skrytý klášter RAČA ze 13. století, odtud začne výjezd do nitra NP za nádhernými horskými scenériemi, zajedeme se podívat na vyhlídku Banjskou stěnu s pohledy na jezero PERUČAC a hluboký kaňon řeky DRINY, která zde tvoří hranici s Bosnou a Hercegovinou, přes sytě zelené louky přejedeme pod masiv pohoří ŠARGAN a etapu zakončíme dlouhým sjezdem do vesnice MOKRA GORA (60 km), nocleh v hotelu.
  • 9. - 10. den: projížďka historickou železniční úzkokolejkou po ŠARGANSKÉ OSMICI, která byla vybudována v roce 1925 a proslavena ve filmu Emira Kusturici "Život je zázrak", po výletu vyjdeme na kopec Mečavnik, kde slavný balkánský režisér nechal vystavět "první soukromé dřevěné městečko v Srbsku" DRVENGRAD, před cestou domů nezapomeneme v místní restauraci ochutnat výtečné srbské speciality, noční přejezd přes Maďarsko a Slovensko, příjezd do ČR.
  • Více čtěte na:http://www.poznani.cz/srbsko/srbsko-na-kolech-zelenym-srdcem-srbska-hotel_1845.htm/

ZDROJ: http://www.poznani.cz/, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů