Pátek, 29. března 2024

MPO navrhuje garantované ceny pro velké bezemisní zdroje

MPO navrhuje garantované ceny pro velké bezemisní zdroje

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje plošné stanovení garantované výkupní ceny vyrobené elektřiny pro významné bezemisní zdroje, ať už jaderné nebo obnovitelné. S odvoláním na náměstka ministra Pavla Šolce to dnes napsal server týdeníku Ekonom. Energetická společnost ČEZ usiluje o stanovení garantované výkupní ceny pro elektřinu z plánovaných nových bloků Jaderné elektrárny Temelín.

MPO podle Ekonomu záměr na stanovení výkupních cen podporuje, jejich určení pro jeden konkrétní projekt by ale mohlo být v rozporu s pravidly Evropské unie. Kvůli tomu by se pevná výkupní cena mohla týkat i dalších zdrojů, které vyrábějí elektřinu bez emisí oxidu uhličitého.

Garantované výkupní ceny by se ale netýkaly solárních elektráren, jejichž podporu MPO kritizuje s tím, že ohrožuje český průmysl. "Velké fotovoltaické elektrárny nejsou s ohledem na vyloučení podpor pro výstavbu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě nadále možné a nikdo o změně neuvažuje. Může se ale jednat například o vodní elektrárny," sdělil Šolc ČTK.

Šolc dále upozornil, že celý systém je zatím pouze ve fázi úvah. Problémem budoucích zdrojů energie se v prvním pololetí ještě budou zabývat ministři evropských zemí na svých jednáních. "Podrobnější úvahy bude tedy možné formulovat až na základě těchto jednání," uvedl Šolc. Podle něj je možné, že se podaří nalézt i jiné řešení, které by odvrátilo hrozící nedostatek výkonu po budoucím odstavení uhelných a starých jaderných elektráren v Evropě.

ČEZ usiluje o uzavření smlouvy zvané contract for difference. Podle ní by stát stanovil pevnou výkupní cenu elektřiny. Pokud by tržní cena byla pod tou stanovenou, stát by energetické společnosti rozdíl doplácel. V opačném případě by přebytek tržní ceny nad stanovenou odváděl ČEZ do státního rozpočtu.

Energetická společnost se inspiruje v Británii. Tamní vláda se v současnosti snaží v Bruselu vyjednat podmínky, za kterých by bylo možné výkupní ceny elektřiny garantovat, aniž by to bylo považováno za nedovolenou podporu podnikání.

Odpůrci dostavby třetího a čtvrtého bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín ale návrh na stanovení pevných výkupných cen odmítají. Podle nich by to znamenalo zvýšení ceny elektřiny pro zákazníky.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů