Úterý, 19. března 2024

Japonská posvátná hora Fudži je na seznamu světového dědictví

Japonská posvátná hora Fudži je na seznamu světového dědictví

Symbol Japonska, posvátná hora Fudži, se dnes stala dalším přírůstkem na seznamu světového kulturního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), jejíž představitelé v těchto dnech jednají v kambodžském hlavním městě Phnompenhu. Kromě ní na seznam přibylo také historické centrum města Agadez v severním Nigeru, kanadská vesnice Red Bay s pozůstatky velrybářských osad nebo terasovitá rýžová pole v regionu Chung-che Cha-ni na jihu Číny.

Téměř symetrická, sněhem pokrytá aktivní sopka Fudži, nacházející se jihozápadně od Tokia, je se svými 3776 metry nadmořské výšky nejvyšší horou Japonska. Vulkán, jenž naposledy vybuchl před 300 lety, se stal námětem množství japonských historických uměleckých děl, včetně tradičních dřevotisků.

Horu Fudži, obklopenou jezery, národními parky, chrámy a svatyněmi, uctívali jako posvátnou již původní obyvatelé Japonska - národ Ainu. Posvátná je také pro vyznavače šintoismu a buddhisty. Do roku 1868 byl přístup na vrchol hory povolen jen mužům.

Podle japonské národní turistické organizace vystoupí na horu Fudži každoročně na 300.000 lidí, kteří tak následují příkladu náboženských poutníků z minulých staletí. Většina z nich velikán zdolá v krátké letní lezecké sezoně.

UNESCO během nynější konference v Phnompenhu zapsalo na svůj seznam například italskou sopku Etnu či 16 dřevěných kostelů z oblasti polských a ukrajinských Karpat. Nově je seznam světového dědictví UNESCO bohatší o univerzitu v portugalském městě Coimbra. První zápis v seznamu UNESCO podle webu organizace dnešním dnem získaly také Katar a Fidži. Japonsko má i s Fudži 17 zápisů na seznamu světového dědictví UNESCO.

Na jednání, které potrvá do 27. června, se rozhoduje o 31 návrzích na zápis na seznam přírodního či kulturního dědictví organizace. Mezi uchazeči je mimo jiné také vila slavného rodu Medicejských v Itálii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů