Pátek, 26. dubna 2024

Rakousko: První "zelený" sklad - udržitelnost vyhrává

Rakousko: První "zelený" sklad - udržitelnost vyhrává

ilustrační obrázekHornorakouská spediční firma Schachinger Logistik staví pro svého nového zákazníka Metro Cash & Carry inovativní sklad.

V Hörschingu u Linze začala výstavba první logistické budovy s nároky na zelený provoz. Teplotně řízený, 10.000 m2 velký sklad, bude pravděpodobně největším evropským skladem vystavěným z ekologických materiálů, tj. převážně ze dřeva. Roční spotřeba energie na vytápění by neměla přesáhnout 10,3 kWh na m2, což je asi jedna pětina energie spotřebovaná v konvenčních halách. Nový centrální sklad pro firmu Metro bude zajišťovat kapacitu pro až 4500 výrobků a bude zásobovat 12 trhů.

"Nová budova se vyznačuje vysokou udržitelností, splňuje ekonomické a ekologické cíle a přispívá ke zvyšování kvality pracovních míst", říká Schachinger. Samotná výstavba používá "zelené materiály" jako je beton bez CO2 na základy, či speciální dřevo. Tyto materiály zajišťují optimální tepelnou izolaci a vzduchotěsnou konstrukci tak, aby byl sklad energeticky efektivní.

Logistické budovy, které jsou udržitelné, se začínají mezinárodně více poptávat. Sklad firmy Metro je díky této zelené technologii průkopníkem. Mezi další zajímavé budovy podobného charakteru patří např. budovy nákupního centra Maydan v Istanbulu.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO ve Vídni.

ZDROJ: businessinfo.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů