Pátek, 10. května 2024

Belgie získává lepší pozice v recyklaci odpadů

Belgie získává lepší pozice v recyklaci odpadů

ilustrační obrázekPoslední výzkum Evropské agentury životního prostředí ukázal, že pouze 5 z celkem 32 zemí zahrnutých ve výzkumu, splňuje normu třídění odpadu, kterou si země stanovily do roku 2020. Dle této normy by měl objem vytříděného odpadu z domácností představovat minimálně 50 %. Zmíněné procento již splňuje Rakousko, Německo, Belgie, Nizozemsko a Švýcarsko.

Žebříčku dominuje Rakousko, které třídí 63 % odpadu z domácností. Belgie je na třetím místě s 58 %, ovšem její vlámská část skóruje s 65 %, což je lepší než u Rakouska. Pozadu s tříděním ale nezůstává ani Valonsko, což Belgii zaručilo splnění normy se značným předstihem.

Odpadová politika je v Belgii v rukou jednotlivých společenství. Vlámsko například uvaluje vysoké daně na spalování odpadu a Valonsko zvýšilo svou kapacitu na tento druh likvidace odpadu teprve nedávno. Jeden z důvodů belgického pozitivního skóre je i fakt, že zde obecně platí zákaz nelegálního vysypávání odpadu, který je v případě porušení trestán vysokými pokutami. Povinné třídění odpadu u zdroje je navíc naprostou samozřejmostí pro ty regiony, které si stanovily maximální hranici 150 kg zbytkového odpadu na obyvatele za rok.

Evropský průměr recyklace je v současnosti 35 % a spalování nebo nelegální vysypávání odpadu tedy stále představuje zbytečnou škodu na životním prostředí. Pouze 6 zemí je v současné době na správné cestě k dosáhnutí 50% normy do roku 2020. Největší zlepšení se projevilo u Velké Británie (27 % za devět let) a Irska (25 % za stejné časové období). Belgie, která splnila "odpadovou normu" již v roce 2001, zaznamenala 7 % nárůst.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Belgii.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů