Pátek, 29. března 2024

Systém ukrajinských plynovodů byl předběžně oceněn na 26 až 29 mld. USD

Systém ukrajinských plynovodů byl předběžně oceněn na 26 až 29 mld. USD

Nadnárodní společnost Baker Tilly provedla předběžné ocenění ukrajinských plynovodů (gas transmission system - GTS), žádná čísla ale zatím nebyla oficiálně vyhlášena. Experti poukazují na to, že existuje několik možných variant ocenění, podle nichž se může kolísat částka v rozmezí 26 až 29 mld. USD. Právě tato částka se může stát výchozím bodem při založení s ruským Gazpromem společného konsorcia pro dopravu plynu, které bude řídit GTS. Vkladem ukrajinské strany do základního jmění společného podniku by byla GTS a podzemní zásobníky plynu (PZP). Rusové by výměnou za 50%-ní podíl v podniku měli poskytnout slevu ve výši 12 až 15 mld. USD, což by umožnilo Ukrajině nakupovat ruský plyn za 260 USD/m3, a zároveň garantovat vytížení potrubí.

Ukrajinská GTS byla již oceňována dvakrát: v r. 2007 - na 24,8 mld. USD a v r. 2009 - na 9,9 mld. USD. Předchozí ocenění se provádělo na základě počátečních investic do GTS s odečtením opotřebení, kdežto se v současném hodnocení zohledňuje marginální zisk (EBIT marže), který GTS je schopná generovat, a zároveň její význam pro zásobování Evropy plynem a hodnota podobných konkurujících projektů.

Ukrajina a Ruská federace již půlroku jednají o vytvoření konsorcia na bázi ukrajinské soustavy plynovodů výměnou za snížení ceny plynu pro Ukrajinu na 260 až 280 USD/m3.

Ukrajinský systém plynovodů se skládá z dálkových plynovodů o délce 37,6 tis. km a 71 kompresorových stanic o celkovém výkonu 5405 MW. Přenosová kapacita na hranici Ruska s Ukrajinou stanoví 288 mld. m3, na hranicích Ukrajiny s Polskem, Rumunskem, Běloruskem a Moldavskem - 178,5 mld. m3, včetně se státy EU - 142,5 mld. m3. Zemní plyn se dopravuje na Ukrajinu 22 dálkovými plynovody (Sojuz-Progress, Urengoj-Pomary-Užhorod a další) a postupuje se dál mimo území Ukrajiny 15 plynovody.

Při zatížení 60-65 mld. m3 a stávajícím tarifu přináší systém ukrajinské společnost "UkrGazProm" zisk ve výši 62 mil. USD ročně.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Kyjevě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů