Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ukrajinský trh zkapalněného uhlovodíkového plynu

Ukrajinský trh zkapalněného uhlovodíkového plynu

V r. 2012 klesl meziročně objem ukrajinského trhu LPG (Liquefied Petroleum Gas) o 4,1 % na 1 mil. t. Místní výroba zkapalněného plynu se snížila zejména ve srovnání s r. 2011 o 21,6 % na 558 tis. t a jeho vývoz - o 40 % na 89 tis. t, jelikož loni byla zastavena výroba LPG v Lisičanské rafinérii (Luganská oblast, východní Ukrajina). ilustracni

Nedostatek plynu místní výroby se nahradil zvýšením o 5,5 % dovozních dodávek. Podle údajů Ministerstva energetiky a uhelného průmyslu v 1. čtvrtletí r. 2013 domácí výroba zkapalněných uhlovodíkových plynů se zase snížila oproti stejnému období r. 2012 o 13,2 %, tedy na 135 tis. t.

Rovněž tak zaznamenala v loňském roce pokles i realizace zkapalněného plynu pro motorová vozidla, roční objem trhu činil 703 tis. t. V r. 2012 ceny zkapalněného plynu dosáhly totiž vysoké laťky ve srovnání s cenou benzínu A-95 ačinily cca 60 % jeho ceny. Podobný cenový poměr poukazuje na to, že zkapalněný plyn vyčerpal svůj potenciál finanční výhody vůči benzínu a vyžaduje pro další rozvoj nové stimuly.

Nicméně patří nyní Ukrajina mezi světové leadery jak z hlediska podílu zkapalněného plynu na celkovém objemu motorového paliva (11 % - v maloobchodu), tak i podílu vozidel vybavených zařízením na použití LPG (8 %). Za loňský rok se počet aut s plynovým zařízením zvýšil o 6 % a počet čerpacích stanic LPG - o 1 %.

Od ledna 2013 cena LPG se drží na úrovní cca 49 % ceny benzínu A-95. Pokud se podobný poměr zachová, spotřeba plynu na Ukrajině bude důsledně narůstat.

Na Ukrajině zatím chybí statní program na podporu rozvoje trhu LPG. V analýze energetického trhu země, vypracovaném Ministerstvem energetiky a uhlí, a stejně tak ve státních ekologických programech se pojem LPG téměř nezohledňuje.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Kyjevě

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů