Středa, 24. dubna 2024

Belgie testuje nové elektrické kamiony a dodávky

Belgie testuje nové elektrické kamiony a dodávky

Vlámské konsorcium EVTecLab, které sdružuje deset podniků a výzkumných organizací, představilo první elektrický a vodíkový kamion, dodávku a městský autobus.

Vozidla byla vyvinuta v rámci pilotního projektu Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen jako odpověď na rostoucí poptávku po ekologičtější městské přepravě. V rámci projektu bylo celkem vyrobeno 20 dodávek, 2 kamiony a 4 městské autobusy vybavené poslední technologií elektrického převodu, kterou vyvinuly vlámské podniky.

Systém převodu elektřiny v těchto vozidlech bude nyní testován a adaptován s vidinou budoucí komercializace. Zvláštní pozornost je věnována spotřebě energie, stárnutí baterie a řídícím vlastnostem vozidel.

První elektrický kamion využije vlámské městečko Lommel. Bude sloužit k ekologickému transportu zboží. Údaje o užívání budou zaznamenávány a poté analyzovány do té doby, než bude funkce převodu optimalizována.

Vlámské Centrum výzkumu automobilového průmyslu Flanders´ DRIVE také převezme elektrické dodávky, které použije pro místní přepravu a bude průběžně evaluovat jejich výsledky. Zkušební provoz čeká i vodíkový autobus.

Konsorcium EVTecLab, jehož součástí jsou společnosti Bombardier, De Lijn, Emrol, E-trucks Europe, Flanders´ DRIVE, iMinds, Punch Powertrain, Triphase, Van Hool a univerzita Vrije Universiteit Brussel, investovala do pilotního projektu 4,5 milionů euro.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Bruselu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů