Pátek, 19. dubna 2024

Kogenerační jednotka pro jihoafrickou huť Amplats

Kogenerační jednotka pro jihoafrickou huť Amplats

Kogenerační jednotka v hodnotě 155 milionů jihoafrických randů (cca 310 mil. Kč) bude vybudována soukromým výrobcem elektřiny v Anglo Platinum (Amplats) Waterval huti v Rustenburgu. Dokončení výstavby je plánováno na červen 2014.

Společnost Eternity Power, která řídí tento projekt, je z 80 % vlastněna společností Investec Corporate and Institutional Banking (ICIB) a z 20 % developerem projektu čisté energie Vuselela Energy.

Zařízení jako první v Jižní Africe použije systém Ormat Organic Rankine Cycle (ORC), který bude využívat odpadní teplo z horké vody získané z hutního procesu pro pohon expanzní turbíny.
Investec poskytuje 105 milionů randů, zatímco dalších 30 milionů randů je financováno prostřednictvím grantu od ministerstva průmyslu a obchodu. Zbylé náklady projektu budou financovány prostřednictvím vlastního kapitálu.

Dle stanoviska ICIB bude kogenerační jednotka poskytovat čistší a levnější energii a umožní huti být částečně nezávislá na dodavatelské síti.
Hrubý instalovaný výkon jednotky bude 4,9 MW a očekává se, že bude provozována na průměrném výkonu 3,2 MW, v závislosti na dostupné tepelné zátěži. Za rok provozu má zařízení generovat okolo 20 GWh. Jedná se o průkopnickou iniciativu a očekávají se další projekty podobného typu.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Johannesburgu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů