Pátek, 26. dubna 2024

Skončí podpora zelené energetiky

Kdo nestihne elektrárnu postavit včas, ztratí nárok na provozní dotace.

Skončí podpora zelené energetiky

Náklady na financování obnovitelných zdrojů už dál neporostou. Zákazníci budou v příštích letech na zelené energie doplácet 583 korun za megawatthodinu, tedy stejně jako letos.

Změnu pravidel navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu, které poslalo do připomínkového řízení návrh novely zákona o podporovaných zdrojích energie. Novela otevírá cestu k úlevám pro energeticky náročný průmysl, ale konkrétnější obrysy zatím chybějí.

Celkové náklady na dotování obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů, jako jsou modernější teplárny a spalovny odpadu, letos vyjdou na zhruba 790 korun za megawatthodinu. Rozdíl doplácí vláda ze státního rozpočtu.

Investiční boom v oboru zelených energií způsobil, že náklady na financování podpory pro obnovitelné zdroje během pěti let narostly dvacetinásobně. Podle ministerstva průmyslu má tato novela zajistit, aby už dále nerostly. Kdo nestihne střešní solární elektrárnu či bioplynovou stanici postavit do konce letošního roku, ztratí nárok na provozní dotování vyrobené elektřiny. Investoři do větrných elektráren dostanou rok času navíc.

Nové teplárny i spalovny odpadu bude vláda dále podporovat. "Zastavení podpory by se nemělo týkat vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů energie," uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě. Ministerští úředníci postupně chtějí nákladný systém zlevnit.
Od roku 2015 na jeho financování využijí poplatky od majitelů uhelných elektráren, kteří nesplní minimální požadovanou účinnost výroby. Od stejného roku navíc stát přestane podporovat spoluspalování biomasy s uhlím.

K dalším úsporám prý mají vést přísné kontroly u provozovatelů solárních elektráren a dalších podporovaných zdrojů. Kdo nesplní podmínky, měl by ztratit nárok na provozní dotace.

AUTOR: David Tramba

Stopka pro zelený byznys
Investor získá nárok na zvýhodněnou cenu vyrobené elektřiny pouze
v případě, že stihne elektárnu postavit do uvedeného termínu:

do 31. 12. 2013
- střešní solární elektrárny, bioplynové stanice, výroba elektřiny a tepla z biomasy

do 31. 12. 2014
- větrné elektrárny*

do 31. 12. 2015
- malé vodní elektrárny*

* podmínkou je získání stavebního povolení nejpozději k 30. červnu letošního roku

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů